Promocija knjige Društva multiple skleroze DNŽ: 'Naučimo zajedno s njima kako se sanja nada!'

Promocija knjige 'Mi osobe s individualitetom' koju su napisali članovi Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije večeras se održala u Gradskoj kavani. Na promociji su sudjelovali Luko Paljetak, Anđa Marić, Boris Njavro i Jasna Jukić.
- Možete biti ponosni na ovu knjigu jer ona je doista europska, ali je prvenstveno ljudska. Može biti prevedena na bilo koji jezik, ali nije važan jezik već ono što je iza nje, tj. čime je potaknuta – kazao je Luko Paljetak dodavši kako je cilj knjige naučiti zajedno s osobama s multiplom sklerozom kako se sanja nada.

"Uzviknimo: Hvala ti Živote! Hvala ti, Bolesti!", naznačio je Paljetak.

- Zbližavajući im njih slične, a udaljujući im nas različite. Upravo iz tog procjepa dolaze glasovi da bismo ih čuli kao svoje; nama se obraćaju govoreći o sebi, sebi se obraćaju govoreći o nama, da bismo, kako piše Antonia P., svi došli do istog zaljučka. Malo znamo s sebi i o njima, ali svima je želja zajednička, a to je da  budemo prihvaćeni, da ostavimo trag – rekao je Luko Paljetak.

Knjiga "Mi osobe s individualitetom" sastavljena je od 33 rada koja predstavljaju životnu svakodnevicu i osjećaje 17 autora oboljelih od multiple skleroze. Autori su kroz poeziju, prozu, haiku i ostale forme iznijeli svoje emocije .

Manekenka, pjevačica i spisateljica Anđa Marić, kojoj su liječnici dijagnosticirali multiplu sklerozu i predvidjeli život u invalidskim kolicima, kazala je kako dugo nije htjela priznati da ima ovu opaku bolest te se bojala. 

- Kad mi je voditeljica udruge Patricija Švaljek poslala dijelove knjige u isto vrijeme sam plakala i smijala se i pao mi je veliki kamen sa srca jer sam shvatila da su to jednako i moje priče. Pomislila sam - ovi ljudi kao da znaju kako se ja osjećam. To je bilo zaista oslobađajuće iskustvo – rekla je Anđa Marić istaknuvši kako je u svom slučaju otkrila idealan način prehrane koji joj pomaže ostati aktivnom.

- Svima nama dijagnoza je bila velika učiteljica. Ja sam uz pomoć nje otkrila talente za koje nisam znala pa sam tako napisala sam svoju prvu knjig. Počela sam se koncentrirati na ono što imam i to svima preporučujem. Kada počnete prihvaćati i primjećivati stvari koje imate, tih stvari će biti sve više i shvatit ćete da imate sretan život – kazala je Anđa Marić.

Sponzori koji su potpomogli izdavanje i promociju knjige su: Grad Dubrovnik, Importanne resort, Gradska kavana Dubrovnik i Kozmetički salon Beauty Line

0 Komentara:

Komentiraj članak