Prognoze za svjetsko gospodarstvo optimističnije

Prognoze za svjetsko gospodarstvo optimističnije

Iako se prije nekoliko mjeseci smatralo da je globalna recesija neizbježna, predviđanja su sada znatno optimističnija.

Plan Vladimira Putina da energetski uzdrma Europu srušila je blaga zima i pravodobna opskrbljenost plinom europskih zemalja, pa je cijena plina trenutačno na najnižoj razini u posljednjih osamnaest mjeseci. Europska unija i Sjedinjene Države očekuju da će izbjeći ulazak u globalnu recesiju, što bi, među ostalim, značilo i rast nezaposlenosti. Najveća prijetnja kako svjetskom, europskom pa tako i hrvatskom gospodarstvu sada ostaje - inflacija.

Inflatorna katastrofa melje gospodarstva Južne Amerike. Argentinci muku muče s inflacijom od nevjerojatnih 98 posto.

- Kupujem na dnevnoj bazi, ne mogu si više priuštiti velike šopinge, a neke sam proizvode prestala kupovati zbog rasta cijena, za HRT Dnevnik rekla je Andrea Mendoza, učiteljica.

- Istina je da živim od danas do sutra. Tražim popuste i gledam gdje su meso i povrće jeftiniji, takva su vremena, kazala je Gisela Saluzzo, doktorica.

U Hrvatskoj inflacija 13 posto 

Hrvatska se i dalje gospodarski dobro drži iako je u prosincu zabilježena visoka inflacija od 13 posto.

- Inflacija u Hrvatskoj mora padati zato što cijela Europa prolazi smanjenje inflacije, važno je gdje će ta inflacija stati. Jer treba znati da mi kao mala ekonomija ćemo imati vjerojatno veću stopu inflacije u ovome svijetu koji je sada inflatoran, rekao je Neven Vidaković, financijski analitičar.

Inflacija u eurozoni u konstantnom je padu, a očekuje se da će gospodarski rast u europodručju biti oko 1, umjesto prvobitnih 0,3 posto. 

- Europsko gospodarstvo započelo je ovu godinu na zdravim osnovama i čini se da ćemo izbjeći recesiju. Još od prošle jeseni imamo mnogo pozitivnih događaja. Cijena plina pala je čak ispod prijeratnih granica, diverzificirali smo dobavu i imamo blagu zimu. Potražnja je u porastu i gospodarska se slika poboljšava, kazao je Paolo Gentiloni, povjerenik EK za gospodarstvo.

Vidaković: Ključnu ulogu u borbi protiv inflacije imat će cijena nafte

Vidaković smatra da će ključnu ulogu u borbi protiv inflacije imati cijena nafte.

- Zato što zbog geopolitičkih odnosa gdje Kina očito zauzima neku agresivniju ulogu moguće je da ona uz partnerstvo s drugim zemljama, Saudijskom Arabijom namjerno gurne cijenu nafte iznad 120 dolara što bi izazvalo novi inflatorni val i daljnju inflatornu destabilizaciju Europe, istaknuo je Vidaković. 

Američki bankari zadovoljno trljaju ruke, potrošnja je u rastu, radna se mjesta otvaraju i novac se okreće. Jedino ostaje pitanje FED-ova dizanja kamatnih stopa.

- Savršeno je normalno da FED digne kamate do 5 posto i onda procijeni situaciju. No ako inflacija padne na 2 i pol posto, onda ćemo proglasiti pobjedu i imati, kako se kaže, mekano slijetanje. No ako inflacija bude iznosila između 3.5 posto i 4.5 posto, postoji mogućnost da će kamatne stope biti više od 5 posto - što bi bila katastrofa za građane, rekao je Jamie Dimon, predsjednik Uprave JP Morgan Chase, donosi HRT.

Borba protiv inflacije i ulaska u recesiju nastavlja se te svi očekuju da ćemo u idućim mjesecima imati jasniju sliku.

0 Komentara:

Komentiraj članak