Prognoze nisu dobre, inflacija se neće zaustaviti ni sljedeće godine

Prognoze nisu dobre, inflacija se neće zaustaviti ni sljedeće godine

Najveća stopa inflacije u Hrvatskoj osjeti se na svakom koraku. Bit će to velik izazov za državu, građane i poduzetnike. U HNB-u nemaju optimističnih prognoza. Stručnjaci poručuju da ulazimo u zonu nemirnog leta. Za iduću godinu prognoze su pesimističnije nego kod ostalih članica Europske unije.

"Očekuje se sve niža stopa gospodarskog rasta u 2023. godini i sve veća stopa inflacije, što predstavlja veliki izazov kako za poduzetnike, tako i za nositelje ekonomske politike", navodi Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

Poduzetnici su itekako svjesni tog izazova. "Nikakve mjere bojim se neće nam u budućnosti pomoći, jer je to jedan zatvoreni krug. Plati se jedno, diže se drugo" kaže Ivan Miliković, vlasnik kafića u Zagrebu. Najavljuje da će kava svakako pokupjeti. "Možda neće sad ovaj mjesec, ali ako ovaj trend krene – možda ćemo dizati cijene na mjesečnoj, tjednoj razini, bojim se da će tako bitI", kaže.

Pritisak inflacije svakim danom je sve veći, novac vrijedi sve manje. Vlada je donijela niz mjera, ali unatoč tomu teško da će išta ovu jesen uljepšati. Antonija Tretinjak, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara pri HOK-u kaže: "Nama ne trebaju situacije gdje se gasi požar kad već gori, nama treba nešto na što se možemo osloniti".

Poduzetnici zagovaraju porezno rasterećenje i novi Zakon o radu. "Mi želimo fiskalni okvir koji nam omogućava ulaganje u obrazovanje i da ne moramo u prosjeku 42 posto plaće izdvajati za proračun", kaže Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, donosi Net.hr.

Ako mjere ne budu dovoljne, iz Vlade poručuju da će poduzetnicima biti partneri. Ministar Davor Filipović ističe: "Specifičnost ove krize je što nema nikakve formule. Cijeli svijet se suočava s ogromnim izazovom i potrebno je tražiti nova rješenja".

Riječanka Verica Milaković dodaje: "I krediti su tu i svašta nešto, čovjek ne zna što nosi budućnost, ali pokriješ se s onim koliko imaš".

Odlučna u namjeri da suzbije visoku inflaciju, Američka središnja banka (Fed) priopćila je u srijedu da ponovno znatno povisuje svoju kamatnu stopu za tri četvrtine postotnog boda i upozorila je da sada očekuje gotovo nulti rast u 2022. Glavna kamatna stopa Feda sada je u rasponu od 3,00 i 3,25 posto, priopćila je ta moćna ustanova.

Ovo je treći put zaredom da Fed povisuje kamatnu stopu u takvom opsegu, nakon uobičajenijeg povećanja za četvrtinu postotnog boda u ožujku i za pola boda u svibnju. Banka predviđa da će u 2022. biti potrebna dodatna povećanja, ističe se u priopćenju, a možda i povisiti referentnu stopu za još jedan postotni bod.

Povišenjem referentne kamatne stope povisuje se kamatna stopa kreditiranja za fizičke i poslovne subjekte kako bi se usporila gospodarska aktivnost i tako popustio pritisak na cijene. Tako su, primjerice, od početka godine skočile kamate na stambene kredite i premašile su 6 posto za kredite na 30 godina, prvi put od 2008. Zbog toga pada prodaja u tom sektoru koji je od početka pandemije pokazivao znakove neobično dobrog zdravlja, donosi Net.hr

.

1 Komentar:

Komentiraj članak