Produžena izložba 'Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi'

Produžena izložba 'Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi'

Izložba “Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi” , postavljena u srpnju u žitnici Rupe, produžena je do 17. listopada. Riječ je o izložbi narodne nošnje Dubrovačkoga primorja iz fundusa Etnografskog muzeja, autorice Barbare Zec, te suradnice na izložbi Marije Vraničić, koju je postavila Ivona Michl.

''Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi'' je  prva izložba posvećena tradicijskom odijevanju u Dubrovačkome primorju ikada otvorena u Dubrovniku. Izložbom, kao i istraživanjem koje joj je prethodilo, Etnografski muzej Dubrovačkih muzeja pridonosi (spo)znanjima o tradicijskome odijevanju u Dubrovačkome primorju, utjecajima i trendovima koji su vladali od sredine 19. do sredine 20. stoljeća.

Detaljno su analizirani i prezentirani utjecaji dviju kulturnih zona koje su mali i siromašni primorski kraj obilježile raznolikošću načina odijevanja u različitim prilikama. Zahvaljujući tim utjecajima, nastao je veliki broj suvrstica nošnje iz sredine 19. stoljeća i s njegova kraja koje su, nažalost, potpuno zaboravljene. Najreprezentativnije i najljepše među njima predstavljene su na izložbi i u katalogu koji je prati.

Osim predmeta iz fundusa Etnografskoga muzeja, na izložbi su predstavljene i nošnje koje se čuvaju u Folklornom ansamblu Linđo, te u privatnim zbirkama. Izvrsno obrađena i prezentirana građa rezultirala je atraktivnom izložbom, te iznimno dopadljivim dvojezičnim katalogom koji je prati, pa ne čudi veliki interes i brojne pohvale dubrovačke javnosti, ali i stranih turista.

Izložba narodne nošnje Dubrovačkoga primorja još je jedna u nizu uspješnih izložbi Dubrovačkih muzeja koje su realizirane u posljednje dvije godine.

0 Komentara:

Komentiraj članak