PROČITANA KNJIGA Wikileaks: Amerikanci Mesićeve ekonomske stavove nazvali teško shvatljivom 'jugonomijom'

PROČITANA KNJIGA Wikileaks: Amerikanci Mesićeve ekonomske stavove nazvali teško shvatljivom 'jugonomijom'

'Mesić, naravno, ne mora oblikovati ekonomsku politiku i zato uživa luksuz ideološke inkonzistentnosti. Žalosno za Hrvatsku je da takvo mišljenje nije ograničeno samo na političare ceremonijalnih funkcija.', riječi su američke diplomacije.
Američki diplomati su za vrijeme mandata predsjednika Stjepana Mesića izrazili zabrinutost zbog njegovih ekonomskih stavova nazivajući ih 'jugonomijom'.

Podsjetimo, Wikileaks je ovih dana objavio da je omogućeno pretraživanje 1,7 milijuna dokumenata američkih diplomata. Osim dokumenata iz razdoblja 2000.-2010., objavljeni su i dokumenti sastavljeni između 1973. i 1976. godine kada je državni tajnik SAD-a bio Henry Kissinger.

U dokumentu koji je 2006. godine upućen iz Zagreba u Washington američka diplomacija opisuje Mesićeve ekonomske poglede. Naziv dokumenta je 'Ekonomski pogledi predsjednika Mesića: Jugonomija?'.

Da pukneš od smjeha

'Mesićeve ekonomske poglede nije lako kategorizirati. (…) (Mesić) rijetko predlaže sredstva za ostvarenje ciljeva. Govoreći na nedavnoj konferenciji o ekonomskoj politici 2006., Mesić je rekao da se vlada mora koncentrirati na povećanu produktivnost, povećanje zaposlenosti, modernu industriju, veći izvoz, nisku inflaciju i investicije u obrazovanje i zdravstvo. To je u suprotnosti s njegovim božićnim obraćanjem (…)

Ekonomske poglede  bivšeg hrvatskog predsjednika nazivaju nekoherentnim. No, dio javnosti i politike dobro ih prihvaćaju. Diplomati kažu da ih ne čudi što 'država igra veću ulogu u hrvatskoj ekonomiji nego u gotovo bilo kojoj drugoj ekonomiji Europe'.'Mesić, naravno, ne mora oblikovati ekonomsku politiku i zato uživa luksuz ideološke inkonzistentnosti. Žalosno za Hrvatsku je da takvo mišljenje nije ograničeno samo na političare ceremonijalnih funkcija. Kombinacija nostalgije i navika življenja iznad mogućnosti je onemogućila čak i ozbiljnu debatu o ekonomskim izazovima koji čekaju Hrvatsku, a kamoli implementaciju teških reformi koje su obavezne da bi se odteretila ekonomija', pišu Amerikanci.

0 Komentara:

Komentiraj članak