PRIPREMITE SE NA VRIJEME Moguće poteškoće u plaćanjima karticama, problemi i na bankomatima

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Moguće poteškoće u plaćanjima karticama, problemi i na bankomatima

Banke u petak 30. prosinca prelaze na euru prilagođene IT sustave zbog čega se očekuju brojne poteškoće. Svi nalozi koji se zadaju dan prije Stare godine bit će provedeni isti dan, no svi izvan tog roka bit će provedeni u ponedjeljak 2. siječnja 2023.

- Nalozi će biti provedeni pod uvjetom da banke nemaju poteškoća prilikom uvođenja novih sustava. Ako bude problema, može se očekivati da se provedu i kasnije - govori izvor za tportal.  Osim toga, od subote 31. prosinca, tj. Stare godine, pa do ponedjeljka 2. siječnja 2023., građani neće moći pristupati mobilnom i internetskom bankarstvu, neće moći provoditi nikakve online transakcije s bankom niti će moći pristupiti većini bankomata.

Platni promet i internetsko bankarstvo trebali bi se vratiti u normalu 2. siječnja, no prilikom provođenja tako opsežnog posla kao što je zamjena cijelog IT sustava u svim bankama može se očekivati da taj posao neće ići glatko. Veliko je i neodgovoreno pitanje hoće li cijelo vrijeme raditi sustavi kartičnog plaćanja, zbog čega se građanima savjetuje da na vrijeme izvade gotovinu i strpljivo čekaju da prorade svi sustavi, donosi Večernji list.

Iz Erste banke su potvrdili da u noći s 31. prosinca na 1. siječnja biti onemogućeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima, uz što dodaju da je zamjena kune eurima toliko kompliciran posao da su s pripremama počeli još prošle godine.

- Građanima savjetujemo da u tom kratkom razdoblju plaćaju gotovim novcem. Osim toga, usluga online bankarstva George neće biti dostupna od večernjih sati 31. prosinca 2022. do poslijepodnevnih sati 2. siječnja 2023. - kažu iz Erste banke. 

Također dodaju da će zbog prilagodbe radu s novčanicama eura pojedini bankomati od 1. prosinca 2022. do 14. siječnja 2023. biti izvan funkcije, zbog čega će na internetu objaviti popis bankomata koji će se koristiti. Dodaju i važnu informaciju da se od 5. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknada za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj pa će u tom razdoblju građani imati na raspolaganju široku mrežu bankomata, piše Večernji.


1 Komentar:

Komentiraj članak