PRIPAZITE U ovom voću i povrću pronađeno najviše pesticida

PRIPAZITE U ovom voću i povrću pronađeno najviše pesticida

Ispitivanja na štakorima pokazala su da spojevi Dachtala mogu kod glodavaca izazvati razvoj karcinoma nadbubrežne žlijezde i tumora jetre.
Prošle godine nije ni bio na popisu, no kelj je u kratkom roku postao treće najzagađenije povrće u SAD-u, odmah poslije jagoda i špinata, izvijestila je neprofitna organizacija EWG. Tvrde i kako su, unatoč ispiranju listova, na uzorcima pronašli više različitih vrsta pesticida, od koji je uzorak s najmanje zagađenja imao dvije, a najzagađeniji uzorak čak 18 vrsta pesticida, piše net.hr
Uzrokuju rak, autizam, dijabetes…

Upozorili su kako postoje brojne studije koje povezuju nastanak više vrsta karcinoma, autizma kod djece, ADHD-a i dijabetesa upravo s konzumacijom pesticida. Najzastupljeniji pesticid koji su otkrili u hrani jest Dacthal, prenosi Science Alert.

Studije su upravo taj pesticid i njegove spojeve povezale s nastankom stanica raka. Ispitivanja na štakorima u laboratoriju pokazala su da spojevi Dachtala mogu kod glodavaca izazvati razvoj karcinoma nadbubrežne žlijezde i tumora jetre, no još nije proveden dovoljan broj istraživanja koja bi ustanovila njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje.

0 Komentara:

Komentiraj članak