Previše doza cjepiva nije dobro, evo što se može dogoditi

Previše doza cjepiva nije dobro, evo što se može dogoditi

U Njemačkoj se stariji od 60 godina mogu četvrti put cijepiti protiv koronavirusa. Međutim, virolog iz Essena Ulf Dittmer upozorava da bi prečesto cijepljenje moglo promijeniti imunološki sustav. Također kritizira situaciju s podatcima u Njemačkoj.

Virolog Dittmer savjetuje da se ne cijepite svaka tri mjeseca da biste izbjegli zahtjeve za nošenjem maske ili testom prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija.

“Ako tako često ponavljate cijepljenja, može doći do promjena u imunološkom sustavu”, upozorio je virolog u intervjuu za “Kölnische Rundschau”, prenosi Fenix Magazin.

To su pokazali i prvi podaci. “Mislim da ima smisla imati docjepljivanje za sljedeću zimu, ali ne svaka tri mjeseca”, rekao je Dittmer.

Za daljnja cijepljenja protiv korone preporučio je pacijentima da pričekaju dok ne budu dostupna cjepiva BioNTecha i Moderne koja su prilagođena varijanti omikron. “To su dvovalentna cjepiva, sadrže staro cjepivo i adaptiranu varijantu i pokreću široki imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do rujna ili listopada da ta cjepiva budu na tržištu i onda bih se cijepio za zimsku sezonu”, rekao je virolog.

Osim prečestih cijepljenja, virolog kritizira lošu situaciju s podacima u Njemačkoj. “Ne znamo kakva je situacija s imunitetom prosječne populacije, nismo u mogućnosti pružiti razumne podatke ovdje u Njemačkoj. Kako doći do boljeg podatkovnog stanja vidi se u inozemstvu. Loše je što smo u tako nezadovoljavajućoj poziciji. Postoje i drugi uzročnici bolesti osim Sars-Cov2”, rekao je virolog.

Prema njegovom mišljenju, Njemačka je trebala iskoristiti pandemiju korone kako bi uspostavila sustav kojim se takve brojke mogu pouzdano bilježiti. “Druge zemlje to mogu, nažalost, mi ne možemo. Morate to vrlo jasno reći. Prema podatcima znanstvenika, genetske promjene u koronavirusu teško je predvidjeti. Ali mislim da je teorija da će se virus slične ozbiljnosti kao delta vratiti u jesen i zimu relativno malo vjerojatna”, rekao je Ulf Dittmer.

0 Komentara:

Komentiraj članak