Predstavljena prva brodica za hitne intervencije na moru i otocima

Predstavljena prva brodica za hitne intervencije na moru i otocima

Prva brza brodica za hitne intervencije, nabavljena u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti na otocima uspostavom hitne pomorske medicinske službe“ za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije, svečano je predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik.
Prezentaciji je nazočio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz  ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grba-Bujević, župana Nikolu Dobroslavića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luku Lulića te lučkog kapetana Mata Kekeza.
 
Brodica je duga oko 15 metara i postiže maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađene od aluminijske legure, a moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena s valovima do šest metara.
 
Gradonačelnik Franković je ovom prilikom u svom obraćanju istaknuo kako se radi o hvalevrijednoj investiciji, vrijednoj više od milijun eura, koja je dodatak širokom spektru usluga koje Zavod nudi.

"Moramo se prisjetiti kako smo dobili stalnu helikoptersku službu na području Dubrovačko-neretvanske županije čime ispunjavamo zlatni sat. Brze intervencije su iznimno važne. Važno je istaknuti kako Dubrovnik kao turističko središte sa svojim otocima posjećuje ogroman broj ljudi i iznimno je važno to da svi naši posjetitelji vide zdravstvenu sigurnost koju pružamo kao grad odnosno županija", izjavio je Franković. Zahvalio se pritom Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na ustupanju prve brodice upravo dubrovačkom području.
 
Brodica je u potpunosti opremljena medicinskom opremom i uređajima za siguran prijevoz hitnih pacijenata. Medicinski dio posade osiguravaju zavodi za hitnu medicinu jedinica područne samouprave za područje u kojem se brodica nalazi, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno Lučke kapetanije, osiguravaju nemedicinski dio posade.
 
Grba-Bujević je istaknula činjenicu da je projektom objedinjeno sve što spada pod pomorsku medicinu, a to su spašavanje na moru, intervencije na moru i hitni medicinski prijevoz.
 
Ravnatelj Lulić osvrnuo se na performanse broda koji su, kako je rekao, zaista vrhunske i rijetko viđene.
 
„On je neophodan za naš kvalitetan rad, za ostvarenje medicinskih standarda zlatnog sata. Brod je potpuno medicinski opremljen, baš kao i naša vozila. Stanovništvo otoka sada može mirno spavati jer ovaj brod može i po najgorim vremenskim uvjetima obaviti svoju zadaću, a da se zadrži sigurnost za pacijenta, posadu i naš medicinski tim", izjavio je Lulić.
 
Događaj je organiziran u sklopu projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe“ koji je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske Unije u suradnji s Ministarstvom mora, pomorstva i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu.

1 Komentar:

Komentiraj članak