Predstavljanje ratnih dnevničkih zapisa Anke Duper

Predstavljanje ratnih dnevničkih zapisa Anke Duper

Knjiga je nastala iz zapisa Nikoline majke Anke, odnosno dnevnika kojeg je ona vodila tijekom Domovinskog rata. To su bili zapisi na kuvertama, komadima papira koje je kasnije prepisivala u bilježnicu i, u konačnici, na računalo. Zapisi sežu od jeseni 1991. do povratka konačnog 1992., kroz detalje ratne obnove do 1995. godine.
U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji ove godine u fokus stavlja hrvatske autore i hrvatsku knjigu, Društvo dubrovačkih pisaca u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama organizira predstavljanje knjige “Anka Duper: Povratak – zapisi prognanice” koju će predstaviti sin autorice, snimatelj i fotograf Nikola Duper. Promociju će uveličati i književnik i predsjednik Društva Boris Njavro, tadašnji voditelj ureda za prognanike i izbjeglice Pavo Handabaka te profesorica hrvatskoga jezika Tajana Martić. Događanje će se održati u četvrtak, 11. studenoga 2021., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Knjiga je nastala iz zapisa Nikoline majke Anke, odnosno dnevnika kojeg je ona vodila tijekom Domovinskog rata. To su bili zapisi na kuvertama, komadima papira koje je kasnije prepisivala u bilježnicu i, u konačnici, na računalo. Zapisi sežu od jeseni 1991. do povratka konačnog 1992., kroz detalje ratne obnove do 1995. godine. To je mala knjižica fragmenata sjećanja i trenutaka života te ratne jeseni.

Anka Duper je osnovnu školu završila u Cavtatu kao i srednju stručnu školu. Godine 1960. udala se za Petra Dupera u Mline. Do mirovine je radila u hotelu Mlini, a tada je počela pisati uspomene iz prošlosti bilježeći kako se živjelo u njeno djetinjstvo i mladost. Osim uspomena iz prošlosti objavila je i dnevnik iz Domovinskog rata. Kao uspomenu na voljenu majku i prijateljicu, mrežnu stranicu (http://anka.duper.org/) nastavlja voditi sin Nikola.

Nakon promocije knjiga će se moći i kupiti, a sav prihod namijenjen je izdavačkoj djelatnosti Društva dubrovačkih pisaca.
Zbog ograničenog broja ljudi koji mogu boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu s epidemiološkim mjerama, za dolazak se potrebno prijaviti preko e-mail adrese press.dkd@gmail.com

Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenog u okviru Godine čitanja. Tema glasi ‘Hrvatski autori u Godini čitanja’, a moto ‘Ajmo hrvati se s knjigom’!

0 Komentara:

Komentiraj članak