PREDŠKOLA ZA SVU DJECU: Spremaju se velike izmjene, u vrtićima će moći raditi i učitelji

PREDŠKOLA ZA SVU DJECU: Spremaju se velike izmjene, u vrtićima će moći raditi i učitelji

Na Vladi se jučer raspravljalo i o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje bi uskoro trebale i u saborsku proceduru.

Riječ je o prvim konkretnijim izmjenama spomenutog zakona od 1997. godine, među kojima se prednost za upis ne daje više samo djeci koja imaju zaposlena oba, već i djeci s jednim zaposlenim roditeljem. Po novom prijedlogu izmjena Zakona svoj bi djeci bez iznimke trebala biti dostupna obvezna predškola, jer se Zakonom propisuje obveza jedinicama lokalne samouprave da se pobrinu za programe predškolskog odgoja, donosi Večernji list.

 

Upravo su jedinice lokalne samouprave obvezne sufinancirati pohađanje dječjeg vrtića za djecu sa svog područja u dogovoru s najbližom susjednom jedinicom lokalne samouprave ili jedinicom lokalne samouprave koja ima program koji najbolje može udovoljiti potrebama djeteta, ako na svome području nemaju mjesta u vrtićima ili uopće nemaju izgrađen vrtić.

Takva odredba konačno definira provedbu u praksi obveznog predškolskog programa, koji trenutačno u vrtićima traje 250 sati, no ako se djeca ne bi odazvala u program predškole, roditelje do sada nitko nije pitao ništa niti je za njih bilo sankcija jer ni mreža vrtića nije bila dostatna. Sada, uvođenjem obveze za jedinice lokalne samouprave koje se moraju pobrinuti za programe predškolskog odgoja, roditelji će itekako morati odgovarati ako dijete ne budu uključili u vrtić ili barem u predškolu koja će po novom moći trajati i dulje od dosadašnjih godinu dana. Zbog ovih izmjena Zakona vrtići sada imaju sve uvjete da roditelje koji nisu uključili djecu u predškolu prijave socijalnoj službi.

Kako bi se doskočilo problemu kadrova kojih nedostaje u vrtićima, novim Zakonom ujedno se daje mogućnost da se u vrtićima zaposle i učitelji razredne nastave. Jasno je istaknuto da se, u slučaju da se na natječaj ne javi osoba koja ispunjava uvjete za odgojitelja, može zaposliti učitelje primarnog obrazovanja, ali uz obvezu, u zadanom roku, stjecanja dodatnih kompetencija kojim će učitelji steći i akademski naziv prvostupnika predškolskog odgoja i obrazovanja.

Konačno, izmjenama je predviđeno i zapošljavanje trećeg odgojitelja ili pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju, kao i stručnih komunikacijskih posrednika u ustanovama koje provode rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Mijenja se i rok u kojem će ravnatelji vrtića obnašati svoj mandat – s dosadašnjih četiri na pet godina, a za tu će poziciju prilikom prijave morati imati visoku stručnu spremu, donosi Večernji list.

0 Komentara:

Komentiraj članak