Predsjednik Savjeta mladih DNŽ Romano Radnonić: Potrebno je mladima pružiti poslove u njihovim strukama, smjanjiti nerazmjer ponude i potražnje poslova

Predsjednik Savjeta mladih DNŽ Romano Radnonić: Potrebno je mladima pružiti poslove u njihovim strukama, smjanjiti nerazmjer ponude i potražnje poslova

Intervju s Romanom Radonićem, predsjednikom Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije te međunarodnim tajnikom Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske.
Romano Radonić predsjednik je  Savjeta mladih Savjeta mladih Dubrovačko - neretvanske županije te  međunarodni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske. U razgovoru za PortalOko otkrio nam je detalje o radu, kako funkcionira Savjet mladih te je li zahtjevno biti njegov predsjednik.


  Što je to Savjet mladih?

Savjet Mladih je savjetodavno tijelo županijske skupštine  koje zastupa interese mladih s našeg područja u skupštini.

  Na koji način funkcionira Savjet mladih te koliko članova on broji?

Podijeljeni smo na predsjednika, potpredsijednika te 11 članova i 11 zamjenika članova Savjeta mladih. Na radnim sjednicama donosimo zaključke koji su važni za naš rad te ih prosljeđujemo dalje na obradu u upravne odjele.

  Postoje li razlike u praksi između lokalnih (općinskih i gradskih) i regionalnih (županijskih) Savjeta?

Postoje u praksi, iako zakon o Savjetima mladih vrijedi jednako i za gradske kao  za općinske i regionalne. Županijski Savjet mladih je kao administrativno središte koje daje podršku lokalnim Savjetima mladih, samim time gradski i općinski savjeti mladih su više okrenuti organiziranjem samih aktivnosti.

 Koje su po vama najvažnije potebe mladih u županiji?

Naša županija je poznata po turizmu, po razvedenoj obali te mladi za razliku od ostalih krajeva hrvatske nemaju toliki problem sa zapošljavanjem već sa kreativnim sadržajima, mjestima gdje bi mogli provoditi slobodno vrijeme a također potrebno je mladima pružiti poslove u njihovim strukama, smjanjiti nerazmjer ponude i potražnje poslova. Dosad smo uspjeli potaknuti Grad Dubrovnik da pokuša ogranizirati aktivnosti koje bi doprinijele boljem položaju mladih u Dubrovniku i nadamo se pozitivnim rezulatatu te konstituiranju gradskog Savjeta mladih.

  Što mislite o položaju mladih u Gradu Dubrovniku?

Kada govorimo o položaju mladih u Dubrovniku svakako treba uzeti u obzir koju skupinu mladih anketiramo te od koje skupine tražimo mišljenje. Ako anketiramo studente vjerojatno će to biti problem stanovanja ili skup životni standard.

  Kako je tekao vaš put do izbora za međunarodog tajnika Koordinacije županijskih savjeta mladih RH?

U lipnju prošle godine sam izabran od strane kolega i Hrvatske zajednice županija na tu funkciju, izabran sam na mandat od godinu dana.

 

Kakve upite postavljaju mladi?

Imamo dosta upita s terena, kada radimo ankete uvijek uzimamo obzir na koju skupinu se to odnosi, srednjoškolce, studente, starije mlade... Uvijek susrećemo puno različitih i atraktivnih tema.

Postoji li mogućnost priključivanja Savjetu?

Mogućnost postoji, Savjet je otvoren za sve opcije i ideje te na taj način postići što bolje rezulatate za dobrobit mladih u našoj županiji.

Koji su idući projekti  Savjetu mladih?

Trenutno radimo na  novoj sistematizaciji  Savjeta, osnivanju odbora unutar savjeta koji će okupljati mlade i izvan Savjeta te uključiti participaciju mladih. Imamo u planu i provesti anketiranje na pitanju poduzetništva te odrađivanja prakse tijekom studiranja.

Stijepo Obradović

0 Komentara:

Komentiraj članak