'PRAVI TSUNAMI TEK STIŽE' Zemlje koje su trebale biti 'korona free' teško stradavaju od drugog vala

'PRAVI TSUNAMI TEK STIŽE' Zemlje koje su trebale biti 'korona free' teško stradavaju od drugog vala

Sve lošija situacija u zemljama koje su prve bile pogođene koronavirusom

Na krajnjem zapadu zemlje bilježe nova žarišta još od 15. srpnja i to nakon što pet mjeseci nisu imali nijedan slučaj, prenosi RTL.

Situacija je dramatična i u Hong Kongu koji bilježi ogroman porast zaraženih. U svega dva tjedna zabilježili su više od tisuću novih slučajeva, a u posljednjih šest dana svakodnevno broje minimum 100 novooboljelih.

Novi val korone uslijedio je nakon što je taj grad bio na korak od toga da se proglasi "corona free" zonom. Već su počeli s popuštanjem mjera i razmatrali otvaranje granica ka zemljama koje su na "pozitivnoj listi", javlja CNN.

I u Japanu, koji je tek prošli ponedjeljak "zagazio" u drugi val, već bilježi velike brojke. U proteklih sedam dana registrirano je  oko pet tisuća novih slučajeva. Najviše njih zabilježeno je u Tokiju, koji svakog dana ima više od 200 novooboljelih. Jučer su registrirali 131 slučaj, ali to je samo zbog toga što nisu izveli onoliko testova koliko inače čine na dnevnoj razini.

Najoštrije odgovara Vijetnam

Najoštrije na novi val koronavirusa odgovorio je Vijetnam, koji je jučer počeo evakuirati 80 tisuća ljudi iz grada  Đà Nẵng, gdje su zaražene tri osobe. Grad je uveden u potpunu blokadu jer je otkriveno 15 novih slučajeva u bolnicama. 

U Australiji također loša situacija

U Australiji koja je u lipnju bilježila jednoznamenkasti broj oboljelih iz dana u dan, situacija se razbuktala. U srpnju su vlasti već bile primorane staviti Victoriu u karantenu i zatvoriti granicu. Pored svih mjera, svakog dana i dalje broje skoro 400 novih slučajeva .Trenutno je oko 4800 aktivno oboljelih u Victoriji, a od toga je više od 400 zdravstvenih radnika zbog čega država strahuje da se neće moći izboriti s pandemijom.

Kako je došlo do ovakvih situacija?

Čelnici mnogih zemalja ne znaju kako je došlo do ove situacije. Bili su na korak s proglašenjem "corona free". Mnogi znanstvenici sumnjaju da je virus jednostavno uvezen iz drugih zemalja. Jednom kad se val zaraze pokrene, teško ga je obuzdati. 

Zato su u Hong Kongu građani primorani nositi maske na svim javnim mjestima. U blizini njihovog aerodroma napravit će Covid-bolnicu s 2000 kreveta. Također, znanstvenici diljem svijeta dodaju kako se pravi "tsunami" tek sprema. 

0 Komentara:

Komentiraj članak