POVRATAK LEGENDE: Kako je Yugo postao Zugo

POVRATAK LEGENDE: Kako je Yugo postao Zugo

Stiže dobra vijest za sve Yugo-nostalgičare – mladi dizajner Miloš Paripović predstavio je Yugo za moderno doba – ZUGO!

Miloš Paripović, koji je stekao magistarsku diplomu na studiju primjenjenih umjetnosti u Beču, dizajnirao je ZUGO kao niskobudžetni, potpuno električni mali gradski hatchback u sklopu natječaja na Auto(r) konferenciji 2011. godine, najvećoj konferenciji za dizajn automobila u Europi i najvažnijem događaju na području produkt dizajna u Hrvatskoj, koja se prošle godine održala u Zagrebu.

''Ime koncepta nastalo je sasvim slučajno kao tipfeler kada sam htio ispisati ime Yugo na tipkovnici podešenoj za engleski jezik pri čemu se slovo Y mijenja u slovo Z'', istaknuo je Paripović, koji je iznimno zadovoljan petim mjestom za svoje duhovito viđenje ove zahtjevne teme, donosi portal Dnevnik.hr.

Paripović je nakon osuvremenjivanja vanjskog izgleda automobila svom Zugo konceptu dodao neke elemente koji bi bili vrlo korisni i na izvornom ''jugiću'', poput grijanih podloga na vratima prtljažnika tako da ljudima koji vani guraju automobil po zimi ne bude hladno za ruke.

Ciljana grupa za Paripovićev koncept su odani vlasnici starih Zastavinih modela i drugi praktični ljudi. Zbog jednostavnosti električnih automobila, ZUGO bi bio jednostavan i jeftin za održavanje i svatko bi ga mogao održavati u svojoj vlastitoj garaži, po popularnom američkom DIY principu (Do It Yourself). Štoviše, dizajner bi podržao takav pristup na način da bi svakome omogućio nacrte svih dijelova i tehničke podatke koji bi im mogli zatrebati. Na ovaj način, ZUGO bi čak mogao postati prilično popularan tip hobija i ponovno oživjeti legendu kakvu je opjevani Yugo uživao na ovim prostorima.

0 Komentara:

Komentiraj članak