POTVRĐENO U SUSJEDSTVU: Slučajevi nove varijante omikrona

POTVRĐENO U SUSJEDSTVU: Slučajevi nove varijante omikrona

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome.

Spomenuta podvrsta otkrivena je u brisevima koji su senkvencirani u prva dva tjedna mjeseca siječnja, potvrdila je na konferenciji za novinare ravnateljica tog nacionalnog laboratorija Tjaša Žohar Čretnik, dodavši kako uzorci dolaze iz sjeveroistočne Slovenije, a nije poznato jesu li osobe kod kojih su otkrivene prije zaraze boravili u inozemstvu.

 

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji, donosi RTL.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 14.206 novih zaraza koronavirusom,  a umrlo je još 12 osoba, u petom valu epidemije izazvane omikron varijantom, koja opterećuje bolnički sustav zbog velikog broja izolacija bolničkog osoblja koje ostaje kod kuće.

Vlada razmišlja da zbog ograničenih laboratorijskih kapaciteta promijeni strategiju testiranja. Prema riječima mikrobiologa Miroslava Petroveca, u slučaju daljnjeg povećanja broja testiranih postojeći kapaciteti laboratorija neće biti dovoljni.

 

Zato su u tijeku razgovori da bi ubuduće i brzo antigensko testiranje vrijedilo kao potvrda zaraze, što znači da ne bi bilo potrebno dodatno ispitivanje uzoraka PCR testom koji su bili pozitivni, što je praksa koju je već prihvatilo više europskih država, dodao je Petrovec, ravnatelj ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju.

 

1 Komentar:

Komentiraj članak