POSTOJI RAZLOG Znate li zašto su avioni u pravilu bijele boje?

POSTOJI RAZLOG Znate li zašto su avioni u pravilu bijele boje?

Nije stvar hira ni tradicije - bijela boja ima vrlo važnu svrhu, a ono što zrakoplove razlikuje od jednog do drugog su logo aviokompanije, dok je najuspješniji i najčešći model Boeing 737
Svaka zrakoplovna kompanija ima vlastiti logo ispisan i istaknut na avionima, no oni su ipak svi vrlo slični - jer su bijele boje. Razlog za to nije tradicija, već znanstvena činjenica da bijela boja najbolje odbija sunčevu svjetlost dok zrakoplov leti, što omogućava da se unutrašnjost letjelice manje zagrijava, piše Business Insider.

- To vam je kao stavljanje kreme sa zaštitnim faktorom na tijelo - objašnjava profesor astronautike na američkom MIT-u, R. John Hansman, prenose 24sata.hr

Manje košta

Osim toga, bijela je boja pogodnija za uočavanje pukotina, curenje ulja i ostalih problema te osigurava brže otklanjanje kvarova, a i sam avion je uočljiviji za vrijeme olujnog vremena.

No, postoji i razlog financijske prirode, naime bojanje u bijelo isplativije od bojanja u druge boje. ( Iz istog razloga su i bijeli automobili generalno jeftiniji).

0 Komentara:

Komentiraj članak