POSEBNA VEZA Djeca koja odrastaju s bakom i djedom osjećaju se sigurnije i sretnije

POSEBNA VEZA Djeca koja odrastaju s bakom i djedom osjećaju se sigurnije i sretnije

Istraživanje je otkrilo da djeca koja su bliska s bakom i djedom imaju manji rizik od razvoja depresije

Djeca imaju jedinstvenu vezu s bakama i djedovima. U tom odnosu ima toliko ljubavi, a oni koji su imali sreće da odrastaju s bakama i djedovima znaju koliko je ta veza važna, piše RTL.

Istraživanje pokazuje da emocionalno bliska veza s bakama i djedovima zapravo smanjuje rizik od razvoja depresije. Istraživanje objavljeno u časopisu The Gerontologist pratilo je 356 unuka i 374 baka i djedova koji su bili dio većeg istraživanja. Bostonski koledž analizirao je podatke prikupljene tijekom 19 godina. Rezultati su otkrili da djeca koja imaju vrlo blisku vezu s bakama i djedovima imaju mnogi manji rizik od depresije.

Ovo djeluje u oba smjera jer bake i djedovi koji se bave unucima također su zauzeti. Također, djeca osjećaju stabilnost i zaštićenost kada su s bakama i djedovima. Njihov utjecaj je pozitivan. Ovo je posebno važno u teškim vremenima, na primjer kada se roditelji razvode ili kada postoje problemi poput zlostavljanja u školi, piše LifeGomcgill.

Djeca lakše prolaze kroz probleme

Istraživanje sa Sveučilišta Oxford otkrilo je da su bliske veze između baka i djedova i unuka pomogle djeci da se bolje nose s traumatičnim događajima u životu. Istraživanje koje je provela profesorica  Ann Buchanan uključivalo je više od 1500 djece. Rezultati su pokazali da su djeca koja su imala uključene bake i djedove u život imali manje emocionalnih i problema u ponašanju. Također, bake su bile odgovorne za brigu oko djeca, a djedovi za učenje, pokazuje istraživanje.


"Ako roditelji redovito uključuju bake i djedove u djetetov život, dijete će razviti pravu emocionalnu bliskost s bakama i djedovima, ali ih i početi doživljavati kao izvor snažne podrške. Tako će dijete osjećati da ima i druge odrasle osobe koje ga vole i brinu o njemu što im daje osjećaj stabilnosti i zaštite", objasnila je socijalna radnica Kimberly Agresta.

Sve ovo može pomoći roditeljima da se osjećaju bolje dok odgajaju dvoju djecu. "Postoji osjećaj ugode kada dijete ostavite  s članom obitelji koji ih voli i koji na sličan način ulaže u njihov odgoj", kaže dalje. "Također je lijepo imati podršku roditelja kada odgajate dijete", rekla je na kraju.

0 Komentara:

Komentiraj članak