DIGITALNA ERA

Popisivanje stanovništva, po prvi put bez papira

Prva faza, kada se građani mogu samopopisati trajati će do 26. rujna, a od 27. rujna u domove dolaze popisivači, ali ovoga puta bez papira, već sa prijenosnim računalima.

Prvi digitalni popis stanovništva u Hrvatskoj, počinje u ponedjeljak kada se građani mogu samopopisati putem sustava e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. rujna na teren izlaze popisivači koji će putem osobnog intervjua popisati one koji to nisu odradili samostalno.

“Ovo je prvi digitalni popis koji se povodi u Hrvatskoj na ovakav način od kada se provodi popisivanje stanovništva. Napustili smo papirnate obrasce, po prvi se puta građanima pruža mogućnost da se samostalno popišu, ne samo sebe nego i sve članove svoga kućanstva”, istaknula je ravnateljica Držanog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Prva faza, kada se građani mogu samopopisati trajati će do 26. rujna, a od 27. rujna u domove dolaze popisivači, ali ovoga puta bez papira, već sa prijenosnim računalima.

S obzirom na epidemiju covid-19 svim popisivačima preporučeno je da imaju covid potvrde, a pridržavat će se epidemioloških mjere, maska i razmak, a savjet je da se samo popisivanje, ako je to moguće, obavi i van prostorija kućanastva.

Na terenu će biti ukupno 7911 popisivača, u državnom proračunu predviđeno je 177 milijuna kuna za provođenje popisa, a koliko će na kraju koštati ovisit će upravo o tome koliko će se građana samopopisati, budući da su terenski popisivači plaćeni prema broju osoba koji popišu. Uz kontrolore I koordinatore sveukupno će na popisu biti angažirano 9,5 tisuća osoba.

Prijaviti se u popisni upitnik građani mogu koristeći vjerodajnice (e-osobna iskaznica, tokeni i drugo) nakon čega odgovaraju na pitanja.

Jedna osoba ispunjava upitnik za sve osobe u kućanstvu, a kako bi si olakšali ispunjavanje dobro je prije pripremiti osobne identifikacijske brojeve svih članova, odnosno podatke vezane uz, primjerice, zaposlenje.

U samom popisnom upitniku prvi dio odnosi se na identifikacijske podatke, potom su tri pitanja o kućanstvu, nakon toga 19 pitanja o stanu, a na kraju su podaci o osobi i potrebno je nekih 20-ak minuta za njegovo ispunjavanje.

Kad se građani samopopišu, na kraju na ekranu računala dobivaju šifru koju trebaju spremiti i čuvati do druge faze popisa. Tada tu kontrolnu šifru daju popisivaču kada dođe u njihovo kućanstvo.

Popisivači na terenu, popisuju sve koji to nisu napravili u prvoj fazi sami, imat će akreditaciju i bit će prepoznatljivi jer će, uz računalo, nositi i majicu s logom popisa stanovništva.

Popisuju se državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.

 

Komentiraj članak

Komentari