Pomoću ove dvije mobilne aplikacije mogu vas špijunirati, a niste ni svjesni!

Pomoću ove dvije mobilne aplikacije mogu vas špijunirati, a niste ni svjesni!

Zamislite da netko vas i vaše osobne podatke špijunira preko mobitela koji možda upravo držite u ruci, a da toga niste niti svjesni.
Jedna žena tvrdi da joj se upravo to dogodilo, pa je prijavila svog bivšeg supruga da je u tajnosti na njezin mobitel instalirao aplikaciju uz pomoć koje ju je mogao pratiti. "Nikad ne znam vidi li on poruke koje šaljem preko mobitela, ili prisluškuje li moje telefonske razgovore", rekla je tijekom prijavljivanja bivšeg supruga.

Iako zvuči strašno, istražitelj Brian Hill, koji je i specijalaiziran za područje digitalne forenzike, pojasnio je koliko se to jednostavno može dogoditi, i to uz dvije aplikacije - mSpy i FlexiSpy.

Aplikacije se skidaju putem službenih stranica njihova proizvođača, i koštaju oko 8 dolara mjesečno, a nerijetko se koriste radi "nadgledanja" svoje djece, ili zaposlenika. Dovoljno je iskoristiti trenutak nepažnje vlasnika mobitela da bi se instalirala jedna od ovih aplikacija, i imati uvid u aktivnosti na mobitelu, kao i kretanje osobe.

FlexiSpy je pak "koristan" za prisluškivanje telefonskih razgovora, no potrebno je duže vremena za njegovo instaliranje. Obje kompanije napominju da bi korisnici aplikacija, ponajprije zbog zakona, trebali koristiti nadogradnju samo na mobitelima čiji su vlasnici, primjerice radi "zaštite" svoje djece, no jasno je da mnogo korisnika zloupotrebljava "prednosti" ovakvih aplikacija, primjenjujući ih primjerice na "potencijalno nevjerne" partnere.

Zanimljivo je i da se niti jedna od ovih aplikacije ne može pronaći na poznatoj platformi za prodaju Apple Store, niti na Google Playu.

Stručnjaci za ovaj slučaj savjetuju da jednostavno pazite da je vaš mobitel uvijek uz vas, ili da namjestite šifru za ulazak u vaš mobilni telefon.

0 Komentara:

Komentiraj članak