Političar poručio Nijemcima da obuku džempere

Političar poručio Nijemcima da obuku džempere

S obzirom na strah od nestanke električne energije u energetskoj krizi, Wolfgang Schäuble (CDU) priprema Nijemce na teškoće zimi.

Kad je riječ o milijardama vrijednim paketima pomoći, bivši savezni ministar financija optužio je građane da su prezahtjevni. Umjesto da uvijek samo “kukaju”, Nijemci bi trebali jednostavno “odjenuti džemper” kada se zimi smrzavaju, kazao je. Ali jednostavni savjeti za uštedu energije vjerojatno neće svugdje dobro proći.

Time je Schäuble reagirao na stalni poziv za pomoć u energetskoj krizi. Dan ranije savezna je vlada zajedno s povjerenstvom stručnjaka predstavila plan gornje granice cijene plina.

“Semafor” koalicija želi uložiti oko 95 milijardi eura kako bi ublažila visoke troškove za potrošače kao posljedica rata u Ukrajini. Planom u dvije faze predviđeno je jednokratno plaćanje građanima u prosincu te subvencioniranje smanjene osnovne kvote plina od travnja 2023. godine.

No, sa Schäubleova gledišta, Nijemci se ne bi trebali oslanjati samo na pomoć političara.

“Ako ljudima sugeriramo da je sve neograničeno, pretjerano iskorištavamo državu”, upozorio je bivši predsjednik Bundestaga u intervjuu za Bild. Nažalost, mnogi bi povjerovali da je država nešto što samo mora pružati sve više i više svojim građanima.

“Neka vrsta supermarketa u kojem su građani lovci na povoljne cijene”, rekao je Schäuble.

Njemačku zapravo čeka teška zima u energetskoj krizi. Nakon što je Rusija obustavila isporuke plina u sporu oko zapadnih sankcija, cijene energenata su skočile u nebo. Neuspjeh u opskrbi Nijemci moraju kompenzirati štednjom energije, a opskrbljivači energijom skupim cijenama na međunarodnom tržištu. Kako se troškovi ne bi morali prebacivati na krajnje kupce, savezna vlada tome se suprotstavlja programima pomoći vrijednim milijarde eura. Za plaćanje kočnice cijena plina i tri paketa olakšica u saveznom proračunu mora biti na raspolaganju više od 250 milijardi eura.

U tom kontekstu, Schäuble je pozvao na ponovno promišljanje. Pomoć iz paketa trebala bi imati samo kućanstva s niskim primanjima.
Morate reći građanima: “S obzirom na situaciju, ne možete ići na godišnji odmor”, rekao je sindikalni političar. Na pitanje jesu li Nijemci razmaženi, za Bild je rekao: “Naravno, svi smo. I ja”. Ali važno je da sada svi shvate da stvari ne mogu ovako zauvijek. Nijemci će se opet morati više potruditi, prenosi Fenix Magazin.

1 Komentar:

Komentiraj članak