POGREŠNE PRVE PRETPOSTAVKE LIJEČNIKA: Autoimuna reakcija povezana je s ozbiljnim slučajevima COVID-19

POGREŠNE PRVE PRETPOSTAVKE LIJEČNIKA: Autoimuna reakcija povezana je s ozbiljnim slučajevima COVID-19

U najranijim danima pandemije mnogi su imunolozi pretpostavljali kako će pacijenti koji su rano stvarali velike količine antitijela biti oslobođeni simptoma i pune infekcije. Pogriješili su!

Nekoliko mjeseci proučavajući COVID-19 shvatili su kako je slika daleko složenija. Nedavno istraživanje koje su objavili dodaje još dokaza ideji kako je kod nekih pacijenata sprečavanje poremećaja ne reguliranog odgovora imunološkog sustava jednako važno kao i liječenje samog virusa.

 

Imunolog na Sveučilištu Emory i koji radi pod vodstvom dr. Ignacia Sanza, Emoryeva šefa reumatologije govori o ovoj temi. Disregulacija imuniteta njihova je specijalnost.

 

Upale kod COVID-19

 

Mučni zaokret u pandemiji COVID-19 dogodio se sa spoznajom kako je snaga reakcije imunološkog sustava u borbi protiv infekcije ponekad pirova pobjeda.

 

U bolesnika s ozbiljnim infekcijama COVID-19 pojavili su se dokazi kako je upalni proces aktivan u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 potencijalno odgovoran i za nanošenje štete pacijentu.

 

Klinička ispitivanja opisala su takozvane citokinske oluje u kojima je imunološki sustav stvarao ogromnu količinu upalnih molekula (antitijela koja izazivaju opasne krvne ugruške i upale višeorganskih sustava, uključujući krvne žile) kod djece oporavljene od COVID-a. Sve su to bili upozoravajući znakovi kako je kod nekih pacijenata imunološki odgovor na virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, prešao sa zacjeljivanja na destrukciju.

 

Brzo razmišljanje i hrabre odluke koje su donijeli liječnici koji se bore u prvim redovima doveli su do upotrebe steroida (lijekova koji prigušuju imunološki odgovor) rano tijekom infekcije hospitaliziranih pacijenata. Ovaj pristup spasio je živote. Ali još nije jasno koje dijelove imunološkog sustava prigušuju kako bi ostvarili ovaj učinak. Razumijevanje prirode imunološke disregulacije u COVID-19 moglo bi pomoći identificirati pacijente kod kojih su ti tretmani najučinkovitiji. To čak može opravdati ciljanije i snažnije pristupe moduliranju imunološkog sustava koji je trenutno rezerviran kao terapija za autoimune bolesti.

 

Prava antitijela trebaju vremena

 

Antitijela su moćno oružje. Proizvedena bijelim krvnim stanicama zvanim B limfociti, one se prikvače za infektivne agense poput virusa i bakterija i sprečavaju ih da zaraze vaše zdrave stanice. Ovi agregati virusa oslobađaju snažne upalne reakcije i služe kao svjetionici za usmjeravanje koji omogućavaju ostatku vašeg imunološkog sustava da učinkovito cilja patogene. U nekim okolnostima mogu i ubiti.

 

Protutijela su toliko snažna da slučajevi pogrešnog identiteta - kada B limfocit stvara protutijela koja napadaju vlastite stanice - mogu dovesti do raširenih oštećenja organa i uspostaviti trajni ciklus destruktivne imune reakcije. Ovo stanje samouništenja nazivamo autoimunom bolešću.

 

Kako bi se izbjegla autoimuna katastrofa i osigurao učinkovit odgovor na napad, B limfociti prolaze kroz proces obuke. Oni koje reagiraju na virus pročišćavaju svoja antitijela i sazrijevaju, osiguravajući snažna antitijela koja mogu onesposobiti napadača. B limfociti koje ciljaju vaše vlastito tkivo su uništeni.

 

Ali taj proces sazrijevanja treba vremena. Dva tjedna "treninga" B stanica tijekom ozbiljne infekcije mogu značiti razliku između života i smrti. Potrebni su brži odgovori na antitijela.

 

Kako bi premostio tu prazninu, imunološki sustav ima alternativni oblik aktivacije B limfocita - koji se naziva ekstrafolikularna aktivacija - koji generira brzo djelujuća antitijela koja zaobilaze mnoge poznate sigurnosne provjere koje prate precizniji odgovor.

 

Ekstrafolikularna reakcija brzo se razvija, kratkotrajnog je dizajna i antitijela umiru kad se na scenu stupe ciljanija antitjela.

 

Osim što se to nekad se to ne dogodi.

 

Autoimuni odgovori kod COVID-19

 

Između 2015. i 2018. laboratorij je otkrio kako su ti ekstrafolikularni odgovori imunološkog sustava uobičajena karakteristika ljudi koji su patili od autoimunih bolesti, poput lupusa.

 

Pacijenti koji pate od ove bolesti pokazuju kronično aktivne ekstrafolikularne odgovore koji su doveli do visoke razine autoimunih antitijela i uništenja organa kao što su pluća, srce i bubrezi.

 

Prisutnost specifičnih vrsta B limfocita generiranih ekstrafolikularnim odgovorima u krvi može biti važan pokazatelj ozbiljnosti bolesti kod lupusa, a sada i infekcije COVID-19.

 

U nedavno objavljenom radu, Matthew Woodruff i njegovi kolege identificirali su ekstrafolikularne potpise B stanica u slučajevima ozbiljnog COVID-19 sličnog onima koje su vidjeli u aktivnom lupusu. Dokazali su kako se rano u odgovoru na infekciju pacijenti s teškom bolešću izlažu brzoj aktivaciji ovog puta za proizvodnju antitijela.

 

Ti pacijenti proizvode visoku razinu virusno-specifičnih antitijela, od kojih su neka sposobna neutralizirati virus. Međutim, pored onih zaštitnih antitijela, neka koja smo vidjeli sumnjičavo izgledaju poput onih koja se nalaze u autoimunim poremećajima, poput takvog lupusa.

 

Na kraju, bolesnici s tim autoimunim reakcijama B-stanica loše prolaze, s velikom učestalošću sistemskog zatajenja organa i smrti.

 

Prilagodba imunološkog odgovora kod COVID-19

 

COVID-19 nije autoimuni poremećaj. Autoimuni upalni odgovori koje je Woodruffov tim otkrio mogu jednostavno odražavati "normalni" odgovor na virusnu infekciju koja je već izmakla kontroli.

 

Međutim, čak i ako je ovakav odgovor 'normalan', to ne znači da nije opasan. Pokazalo se da ovi produljeni ekstrafolikularni odgovori doprinose ozbiljnosti autoimunih bolesti kako proizvodnjom opasnih antitijela, tako i upalom koja može oštetiti tkivo poput pluća i bubrega. To sugerira kako su ovi rani imunološki odgovori na virusnu infekciju poput COVID-19 u sukobu s kasnije ciljanim odgovorom antitijela; drugim riječima, brza tjelesna proizvodnja antitijela za borbu protiv virusa riskira ciljanje ne samo virusa, već pacijentovih vlastitih organa i tkiva.

 

Imunolozi poput doktora Woodruffa moraju naučiti više. Zašto samo neki pacijenti uključuju tako snažne reakcije ekstrafolikularnih B stanica? Jesu li antitijela koja proizlaze iz ovog odgovora posebno sklona napadu i uništavanju organa domaćina? Bi li trajni autoreaktivni odgovor pomogao objasniti slučajeve "dugotrajnog" COVID-19 čak i nakon uklanjanja virusne infekcije?

 

Unatoč tim nesigurnostima, medicinska zajednica mora prepoznati kako je u odgovarajućih pacijenata prigušivanje imunološkog steroidima (ili možda čak i snažnijim terapijama usmjerenim na autoimune bolesti) možda najvažnije oružje u borbi protiv COVID-19.

 

Liječnici i znanstvenici moraju nastaviti graditi naš arsenal terapije oko ideje da bi u nekim slučajevima COVID-19 kontrola vašeg odgovora na virus mogla biti jednako važna kao i kontrola samog virusa.

IZVORI: ScienceAlert The Conversation

0 Komentara:

Komentiraj članak