Pogledajte unutrašnjost Muzeja automobila u Zagrebu

Pogledajte unutrašnjost Muzeja automobila u Zagrebu

Muzej automobila Ferdinand Budicki još nije otvorio vrata za javnost, ali već je odrađen ulazak prvih oldtimer automobila u Nacionalni muzej u Zagrebu. Unutrašnjost ćete uživo moći vidjeti u Noći muzeja. Noć muzeja, osma po redu, održat će se 25. siječnja 2013. godine, kada će muzej svoja vrata izvanredno otvoriti samo na jednu noć te ćete tada moći uživati u multimedijskom showu o povijesti automobilizma u Hrvatskoj, u periodu od 1898. do 1980. godine.

Pravo otvaranje muzeja u prostoru bivše tvornice Pluto očekuje se u lipnju 2013. godine. Posla ima još jako puno, pokazuju fotografije napravljene prilikom ulaska oldtimera u prostor veličine 1500 kvadrata kada su voditelj i inicijator projekta prof. Valentino Valjak i pedesetak zagrebačkih vlasnika oldtimer automobila po prvi put predstavili lokaciju budućeg muzeja automobila.

Grad Zagreb će tako konačno dobiti svoj muzej automobila, a Zagreb je od samog početka motorizacije Europe imao jaku automobilsku scenu - za to je bio zaslužan upravo Ferdinand Budicki, čije će ime nositi prvi nacionalni Muzej automobila u Hrvatskoj.

Ferdinand je bio trgovac i bravar koji je kao građanin Zagreba prvi došao s automobilom marke Opel u travnju 1901. te uzbudio do tada uspavani Zagreb kojim su prometovali konji i pješaci. Povik upozorena „Bešte, ljudi – ide auto!!!“ kojim su tadašnji Zagrepčani upozoravali sugrađane na dolazak Budickog, postao je i naslov istoimene prve Monografije o povijesti automobilizma u Hrvatskoj, čiji je autor prof. Valjak.

Prvi ulazak u muzej nisu propustili, primjerice, automobil trokolica iz doba Prvog svjetskog rata, ali i kultni „noviji“ oldtimeri poput prvog Minija, legendarnog Spačeka, Fiće, Bube i sličnih modela koje imaju široku globalnu slijedbu.
Našao se i jedan Amerikanac, stari Mustang kabrio 5.0 sa 375 KS - jedini takav u Hrvatskoj.

Muzej automobila Ferdinand Budicki funkcionirat će i kao dnevna platforma velikog broja hrvatskih klubova starodobnih automobila, motora i bicikala. Naime, prema statistici MUP-a u Hrvatskoj je u ovom trenutku više od 6000 registriranih starodobnih strojeva (prema procjenama – još više neregistriranih), koji zajedno sa svojim vlasnicima nemaju adekvatan prostor za svoje aktivnosti.

Internetski portal vidiauto.com prenosi kako će se u muzeju održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje su povezane s predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 114. godina duge povijesti prometa u Hrvatskoj.

Na adresi www.otk-ferdinandbudicki.hr možete doživjeti dašak budućeg muzeja, a web stranica je pogledana već više od 2000 puta.

Oldtimeri

Oldtimeri vidiauto.com

Oldtimeri3

Oldtimeri3 vidiauto.com

0 Komentara:

Komentiraj članak