POČEO FESTIVAL RANE GLAZBE DUBROVNIK: Cantores Maruli glagoljali u Crkvi svetog Vlaha

Festival rane glazbe Dubrovnik započeo je večeras u Crkvi svetoga Vlaha glagoljanjem i suvremenim obradama glagoljaških napjeva u izvedbi muškog vokalnog ansambla Cantores Maruli iz Splita. Ovo pjevanje je tipično za hrvatski dio Jadrana i njegovog zaleđa i predstavlja jedinstveno blago.
Cantores Maruli čine tenori Marin Kapor Kaporelo i Zdravko Kraljević, bariton Joško Perić, bas i glazbeni voditelj Blaženko Juračić i naratorica Marina Čapalija.

Bitno je napomenuti da je Festival rane glazbe jedini festival ovakvog tipa u Hrvatskoj, a ove godine priprema zanimljiv, raznolik i značajan program koji traje do 16. listopada.

Tako je ponedjeljak 14. listopada posvećen polifonim sakralnim skladbama iz doba renesanse, motetima, talijanskih i hrvatskih majstora. Ansambl Antiphonus iz Zagreba izvest će ih u Crkvi svetoga Vlaha.

Posljednji koncert je u srijedu 16. listopada u Narodnoj knjižnici. Dubrovački ansambl Plazarius izvest će srednjovjekovne plesove koji su bili poznati i tijekom kasnijih razdoblja te renesansne pjesme i plesove iz svih dijelova Europe, koji su bili popularni i na obalama Jadrana i u Dubrovačkoj Republici.

Svi koncerti počinju u 20:30 sati. Ulaz je besplatan.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske a ove godine postao je članom Europske udruge festivala rane glazbe.

 Večerašnju atmosferu pogledajte u fotogaleriji.

0 Komentara:

Komentiraj članak