'PLIVAM ZA OSMIJEHE SVE DJECE' Ribafish je junak Jadrana

'PLIVAM ZA OSMIJEHE SVE DJECE' Ribafish je junak Jadrana

U spomen na sina Domagoj Jakopović Ribafish plivanjem povezuje 17 hrvatskih otoka. Domagoja na svakom otoku dočekuje više od 100 klinaca, piše 24sata.hr
Na plaži Banjena u Korčuli dočekalo ga je 140 djece.
- Po mene su došli na dasci za surfanje, pa sam pao s nje jer me ipak savladao umor - istaknuo je Domagoj.
Pred klincima je na Korčuli održao predavanje o svojem putovanju, ekologiji i zaštiti mora. To je dosad najveći broj djece koja su ga dočekala nakon što je isplivao iz mora, a uz djecu su bili i roditelji. Cilj projekta RokOtok i jest povezivanje roditelja s djecom i odmicanje od moderne tehnologije kako bi uživali u prirodi i učili kako tu prirodu čuvati i zaštititi.
Dijeli knjige i igračke
Sretan je što je puno ljudi čulo o ovom projektu i što ih sve više dolazi.
- Vidim da sve ovo ima smisla kad sam čuo klinca od nekih pet-šest godina kako roditeljima govori da ne bacaju smeće u more. A bilo je i djece koja su me čekala nakon okupljanja da im dodatno pričam o knjizi i putovanjima. Uvijek dijelimo i igračke, a sad nam već ponestaju, pa tko želi donirati, može nam slobodno poslati još igračaka za djecu - ponosno nam govori Ribafish.

Predaje djeci na plaži

Ipak, priznaje da kao mladić nije razmišljao o okolišu, o kojem sada drži predavanje djeci, ali i njihovim roditeljima.
- Kao mladić baš se i nisam pretjerano brinuo o okolišu. Lijepio sam žvake pod stol, šiljio olovke kroz prozor, bacao papiriće od bombona pored koša za smeće, a riječ reciklaža pojavila se kad sam već furao brčiće... No kad sam morao otići u vojsku, negdje na granici Srbije i Kosova i nekih otprilike 365 dana proveo uglavnom sakupljajući otpatke oko vojarne golim rukama, malo sam promijenio stav. I tako me sve to nekako na teži način usmjerilo na pravi put i potaknulo da se malo više brinem o prirodi koja me okružuje - kaže nam Domagoj.

Nema previše vremena za odmor

Odmor su mu predavanje i druženje s djecom, dakle ono malo slobodnog vremena koje ima nakon plivanja koristi kako bi podijelio knjige i igračke uzbuđenim klincima koji dođu s obližnjih otočića.
- Izađem iz vode, dočekaju me djeca, pričam o svojem putovanju, dijelim knjige i igračke, a navečer idem u krevet - objasnio je Ribafish.

Ako vremenski uvjeti dopuste, u nedjelju u pet sati s Korčule kreće na osvajanje Lastova. Najviše žali što će u ovu avanturu sad morati krenuti sam jer njegov suplivač, koji je bio uz njega zadnjih pet dana, morao se vratiti na posao.
- Prvi put u zadnjih pet dana neću plivati s Ivanom Jurićem, koji se pokazao ne kao prijatelj nego kao brat. Sprijateljio sam se s njim jer, osim što pliva sa mnom, na brodu i na kopnu bilo je uvijek vremena za razgovor i druženje. Nažalost, mora se vratiti na posao. Inače je profesionalni vaterpolist i volontira u Crvenom križu u Dubrovniku. Sad moram plivati sam. Nadam se da će mi se netko priključiti jer je puno lakše plivati u paru - govori nam Domagoj.
Ipak nije u potpunosti sam jer na brodu koji ga prati u stopu pomno na njega gledaju kapetan i ostala ekipa.

Više pročitajte ovdje.
 

0 Komentara:

Komentiraj članak