Pet vrsta neugodnog zadaha koji otkrivaju ozbiljne zdravstvene tegobe

Pet vrsta neugodnog zadaha koji otkrivaju ozbiljne zdravstvene tegobe

Neugodan zadah, medicinskog naziva halitoza, problem je s kojim se, prema nekim istraživanjima, suočava čak četvrtina populacije. Većina ljudi nije niti svjesna problema dok im netko ne kaže.
Najčešći uzrok neugodnog zadaha loša je higijena usne šupljine. U tom slučaju uzročnici neugodnog zadaha su bakterije koje se nalaze u vašim ustima, a hrane se ostacima hrane koju ste jeli. Hrana koja se skuplja između zubi, na jeziku i po zubnom mesu može truliti zbog čega ostaje neugodan miris, piše direktno.hr.

No iako u većini slučajeva neugodan zadah ima svoje izvorište u usnoj šupljini, on može biti uzrokovan i nekim zdravstvenim tegobama.

Stručnjaci izdvajaju pet vrsta zadaha koji vam mogu pomoći otkriti što nije u redu.

Kiselkasti zadah

Poremećaj GERB, odnosno gastroezofagealna refluksna bolest, bolest je probave uzrokovana vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak, zbog čega dolazi do problema s probavljanjem hrane. Rezultat je loš zadah kiselkastog mirisa.

Spomenuti zadah može biti i znak intolerancije na laktozu. U tom slučaju ćete vjerojatno imati i druge simptome poput proljeva, grčeva i nadutosti, a javljaju se nakon konzumacije mliječnih proizvoda.

Ako se zadah osjeti po naftalinu

Jedan od čestih krivaca je i upala sinusa. Nju mogu prouzročiti alergije ili kronična infekcija, što onda može voditi ka neugodnom zadahu.

Voćni zadah

Slatkasti, voćni zadah (ketoacidoza), može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, a karakterističan je za dijabetes. Do toga dolazi kada tijelo, zbog pomanjkanja inzulina, ne može probaviti šećer i iskoristiti ga kao izvor energije.

Ako se zadah osjeti po amonijaku

Možda imate problema s bubrezima. Kada bubrezi nisu u mogućnosti pročistiti krv, odnosno izbaciti toksine iz krvi, oni putuju kroz tijelo i kroz dišni sustav izlaze u obliku neugodnog zadaha.Također, postoji mogućnost da imate kamenac u grlu koji se stvara kada se nakupine u krajnicima pretvore u kalcij.

Zadah po truleži

Vrlo neugodan miris, koji se uspoređuje sa smradom truleži, mogao bi biti znak problema s plućima, i to u rasponu od infekcije (poput upale pluća) pa do raka pluća.

Ukoliko unatoč brižnoj oralnoj higijeni i dalje muku mučite s neugodnim zadahom, vrijeme je za posjet stomatologu.

0 Komentara:

Komentiraj članak