Patricija Švaljek: Društvo multiple skleroze ima jako malo donacija, ali naše bogatstvo su naši volonteri

Patricija Švaljek: Društvo multiple skleroze ima jako malo donacija, ali naše bogatstvo su naši volonteri

Voditeljica Društva multiple skleroze Dubrovačko- neretvanske županije Patricija Švaljek već dugi niz godina aktivno sudjeluje u civilnom društvu Dubrovnika, kao osoba koja skrbi o onima oboljelima od multiple skleroze, bolesti središnjeg živčanog sustava. U razgovoru za Portal Oko Švaljek nije željela govoriti o svojoj ulozi, smatrajući je nebitnom pokraj plemenitih ciljeva same same Udruge. Stoga, rekla je više o samoj bolesti, kao i aktivnostima udruge.
Piše: Karla Bulica, studentica druge godine Medija i kulture društva

Koje aktivnosti Udruga pruža?
"Pružamo jako puno aktivnosti. Jedni smo od rijetkih udruga koje imaju deset zaposlenih, već je to kao mašinerija i to je nešto čime se jako ponosimo. Tu je i projekt “Osobni asistent” koji financira Ministarstvo za demografiju. Što je ljepota tog projekta? To je u principu projekt "tri u jedan" - skrbimo oko nepokretnih članova, a s druge strane sa Zavoda za zapošljavanje uzimamo žene koje su iz skupine teže zapošljivih žena, Kao treće, pomažemo obitelji. Znači, korisnik Udruge četiri sata dnevno na raspolaganju ima osobnog asistenta koji skrbi za njih i za to vrijeme obitelj može na neki način malo odahnuti.

Na koje sto još projekte ponosni?
"Na asistente smo najponosniji! Ali, udruga ima još mnoštvo projekata. Kao voditeljica osluškujem želje korisnika, tako organiziramo psihološke radionice, grupne i individualne. Imamo i duhovne radionice, kao i one kreativne. Tu je i  fizioterapeutic koja radi vježbe s članovima. Čak smo pisali i objavili knjigu. Svake godine se prilagođavamo, osluškujemo želje, prilagođavamo se.

UDRUGA BROJI 80 ČLANOVA

U javnosti je odjeknulo i potpisivanje peticije za legalizaciju medicinske konoplje.
"Umor, trnci, ukočenost, bol, problemi s vidom, vrtoglavica, nesanica- samo su neki od simptoma multiple skleroze. Kako bi smanjili posljedice koje osjećaju oboljeli, pod parolom “Pomozite danas jer ćete sutra možda vi trebati pomoć”, Društvo multiple skleroze Dubrovnik ograniziralo je potpisivanje peticije za legalizaciju uzgoja konoplje u medicinske svrhe ispred ljekarne Male braće. Više od pet tisuća potpisa je prikupljeno, a 4. listopada lani je donesena rezolucija o upotrebi konoplje u medicinske svrhe. Njome se poziva na lakši pristup konoplji u medicinske svrhe, bolja informiranost svih građana te se potiče na daljnja medicinska istraživanja i provjere kvalitete svih ljekova koji su na osnovi medicinske konoplje. Drago mi je što smo se i mi uključili u projekt.

Koliko brojite članova?
"Bližimo se brojci od 80. Sad, postoji tu i nešto što bih istaknula kao apel.  Već sam o tome pisala u glasilu Savezu društava i razgovarala s predstavnicima odjela neurologije Opće bolnice Dubrovnik. Znači, iz nekog razloga u zadnje dvije godine jako nam je broj oboljelih skočio, možda za nekakvih 40 posto. Pošto sam dugo u Udruzi, evo petnaest godina taman, prije bi godišnje ušao jedan, dva člana, a sada godišnje ulazi do deset pa čak i petnaest članova što je ogroman skok.

Među oboljelima u Udruzi, ima li više muškaraca ili žena?
"Uvijek je više žena i to je 70 posto žena. Tako se statistički pokazuje svima pa i nama.

BROJNE POVLASTICE

Imaju li vaši članovi povlastice?
"Apsolutno. Prva povlastica je što pružamo tu nekakvu toplinu, utočište. Teško je kada netko dobije tako tešku dijagnozu. Često članovi smatraju da je bolnica ta gdje su oni kao broj, a i trebaju biti broj, bolnica je tu da spašava živote i onda je udruga prva koja prihvaća, daje toplinu, ublažava cijelu priču jer je osoba koja je dijagnosticirana tada cijela pod stresom, ne zna što joj se događa. Kada ode na forum prvo što vidi - najgoru situaciju moguću. Prvo što Udruga pruža je utočište. Imamo besplatan Libertasov autobus, besplatno kino, kazalište, muzeje, imamo kombi koji je Udruga izborila za osobe s invaliditetom. Kada se član uključi upućujemo ga na sva prava i povlastice koje ima i izvan Udruge, a to je ogromna stvar, da znate na jednom mjestu gdje ćete dalje. Možemo se pohvaliti da imamo povlastice.

Koji su glavni izvori financiranja udruge?
"Kao i većina udruga naš glavni izvor je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a nakon toga Grad Dubrovnik, pa Županija dubrovačko-neretvanska i ovo nešto što se snađemo preko općina – Općina Konavle, Općina Župa dubrovačka. Imamo jako malo donacija. Sad to je dvosjekli mač, manje novca naravno, ali s druge strane opet ako se obraćate meni kao voditeljici udruge lakše mi je jer su sva sredstva namjenska. Mi možda imamo pet tisuća kuna donacija na godišnjem nivou.

Mogu li i drugi ljudi na neki način pripomoći, a da to nije financijski?
"Naša Udruga je jako otvorena. Najviše se može volonterski pripomoći. Imamo 13 volontera i to je naše bogatstvo i to je nešto što je naša obitelj."

0 Komentara:

Komentiraj članak