Oxford se vratio pronalasku covid-19 cjepiva

Oxford se vratio pronalasku covid-19 cjepiva

Svjetskoj nadi za oporavkom od pandemije zadan je udarac početkom tjedna kada su farmaceutska kompanija AstraZeneca i Sveučilište Oxford objavili kako su "dobrovoljno zaustavili" svoje ispitivanje cjepiva nakon što je britanski dobrovoljac razvio neobjašnjivu bolest.

 

Klinička ispitivanja jednog od najnaprednijih eksperimentalnih cjepiva za COVID-19 nastavljena su u subotu nakon kratke sigurnosne stanke, dok je broj zaraženih i dalje rastao u zemljama širom svijeta.

Svjetskoj nadi za oporavkom od pandemije zadan je udarac početkom tjedna kada su farmaceutska kompanija AstraZeneca i Sveučilište Oxford objavili kako su "dobrovoljno zaustavili" svoje ispitivanje cjepiva nakon što je britanski dobrovoljac razvio neobjašnjivu bolest.

No, u subotu su britanski regulatori na ispitivanju dali zeleno svjetlo nastavku istraživanja, nakon sigurnosne provjere. Tvrtka je također najavila kako slijedeći ponedjeljak nastavlja s kliničkim ispitivanjima u Brazilu nakon što je i tamo dobila zeleno svjetlo.

Globalni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa prešao je devetsto tisuća, a broj zaraženih 29 milijuna, čak su i Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati postavili nove rekorde po broju dnevnih infekcija predhodni vikend.

Milijarde pate od posljedica pandemije i u tijeku je svjetska utrka za cjepivom, a devet tvrtki je već u kasnoj trećoj fazi ispitivanja.

Čak i tijekom stanke, iz AstraZeneca su poručili kako se i dalje nadaju da bi cjepivo i moglo biti dostupno "do kraja ove godine, početkom sljedeće godine". Sa Sveučilišta Oxford poslali su poruku kako se "u velikim ispitivanjima poput ovog očekuje dio sudionika koji će se razboljeti i zato se svaki slučaj mora biti zasebno i pažljivo ocijeniti".

Charlotte Summers, predavačica intenzivne skrbi na Sveučilištu Cambridge, rekla je kako je stanka pokazala predanost istraživača "stavljanju sigurnosti u središte njihovog razvojnog programa".

"Da bismo se uhvatili u koštac s globalnom pandemijom COVID-19, moramo razviti cjepiva i terapije kojima će ljudi vjerovati, stoga je od vitalnog značaja za održavanje povjerenja javnosti da se držimo dokaza i ne donosimo zaključke prije nego što sve informacije postanu dostupne", rekla je .

REAKCIJA JAVNOSTI

To povjerenje bit će presudno za uvjeravanje javnosti koja je nestrpljiva i čeka cjepivo, ali i suprotno, u nekim krajevima javnost je skeptična.

Među nestrpljivima je i američki predsjednik Donald Trump, kojeg je suparnik Joe Biden optužio za "potkopavanje povjerenja javnosti" redovitim podizanjem mogućnosti da cjepivo bude spremno prije izbora u studenom.

Republikanski predsjednik je pod pritiskom dok američka crna statistika i dalje raste, prelazeći 6,5 milijuna slučajeva s više od 197 tisuća smrtnih slučajeva - daleko najviše u bilo kojoj mjeri na svijetu.

Biden je također nazvao Trumpa "nepromišljenim" zbog održavanja skupa u gradu Reno u Nevadi, čak i nakon što je mjesto održavanja moralo biti promijenjeno jer je događaj prekršio lokalna ograničenja i zdravstvene propise. Televizijske kuće u subotu su snimile nagomilanu publiku na otvorenom, s vrlo malo maski.

U međuvremenu su se u brojnim njemačkim gradovima i glavnom gradu Poljske Varšavi u subotu pojavili neki od potencijalno skeptičnih glede cjepiva, prosvjedujući protiv mjera protiv koronavirusa i često prkoseći pravilima nošenja maski. Hrvatska nije bila izuzetak ove prakse.

Pokret se sastoji od niza različitih skupina, od samoproglašenih "slobodnih mislilaca" do generalnih prosvjednika protiv cjepiva, teoretičara zavjere i krajnje desničarskih aktivista.

NI VELIKI I BOGATI NISU IMUNI

Postoje znakovi ponovnog oživljavanja virusa u brojnim zemljama koje su ukinule mnoge mjere protiv koronavirusa nakon što su pobijedile prvi val zaraze prije nekoliko mjeseci. Francuska je u subotu izvijestila o 10.000 novih infekcija, što je najveći dnevni broj u zemlji od pokretanja opsežnih ispitivanja. Rekordi su uslijedili dan nakon što je premijer Jean Castex odbio najaviti nova velika ograničenja usprkos "očitom pogoršanju" broju novih slučajeva.

"Moramo uspjeti živjeti s ovim virusom, a da se ne vratimo ideji generalnog zaključavanja", rekao je Castex.

Još jedna zemlja koja je u subotu postigla dnevni rekord bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prvi put zabilježili više od 1.000 novih slučajeva koronavirusa.

U Španjolskoj, koja je ovog tjedna postala prva zemlja EU koja je prešla pola milijuna zaraza, otkriven je slučaj među školskim kolegama princeze Leonor.14-godišnja nasljednica španjolskog prijestolja - koja se u školu u Madridu vratila tek u srijedu - sada će morati provoditi dvotjednu karantenu. Ujak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, poslovni čovjek Mohamad Makhlouf, umro je u subotu od COVID-19, rekli su dva bliska izvora za AFP.

A u Latinskoj Americi, koja je ovog tjedna prošla rekord od osam milijuna slučajeva zaraze virusom, najgore pogođeni Brazil zabilježio je više od 132 tisuće smrtnih slučajeva i time je drugi po broju preminulih odmah iza SAD-a.

Latvija je u međuvremenu obnovila obveznu 14-dnevnu karantenu za dolaske iz susjedne Estonije zbog porasta tamošnjih slučajeva.

IZVOR: ScienceAlert.com

0 Komentara:

Komentiraj članak