OVOGA TJEDNA SAZNAJEMO IZNOS USKLAĐIVANJA MIROVINA: Prosječna bi trebala rasti

OVOGA TJEDNA SAZNAJEMO IZNOS USKLAĐIVANJA MIROVINA: Prosječna bi trebala rasti

Mirovine se u usklađuju prema dva faktora, rastu plaća i stopi inflacije.
U petak 20. kolovoza Državni zavod za statistiku trebao bi objaviti i posljednji podatak potreban za formulu izračuna usklađivanja mirovina i bruto plaće za lipanj.

Kako piše Mirovina.hr, mirovine se u usklađuju prema dva faktora, rastu plaća i stopi inflacije.

Budući da je većina podataka za izračun već dostupna, kako piše Poslovni.hr, može se dati i okvirna procjena koliko bi usklađivanje moglo iznositi. U prvom dijelu godine to je bilo 0,56 posto, a u drugom se očekuje puno veća brojka. Prema izračunu HSU-ovog Željka Šempera, usklađivanje bi u drugom dijelu godine trebalo iznositi između 2,5 i 3 posto. No, kako je rast plaća u svibnju ipak usporio, Šemper nam je najavio da bi usklađivanje moglo biti bliže donjoj prognozi, dakle oko 2,5 posto.

Što bi ta stopa na kraju značila umirovljenicima? Na prosječnu mirovinu od 2.582 kune rast bi iznosio oko 65 kuna. Za prosječnu mirovinu od 2.901 kunu onih koji su cijeli staž odradili samo u Hrvatskoj (bez međunarodnih ugovora) rast bi iznosio 72 kune. Kako većina ipak prima manje od tog iznosa, umirovljenici bi u prosjeku trebali dobiti 70-ak kuna veće mirovine.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak