OVO UNIŠTAVA VAŠE ZDRAVLJE Sedam emocija koje se talože godinama

OVO UNIŠTAVA VAŠE ZDRAVLJE Sedam emocija koje se talože godinama

Uzroci mnogih bolesti su dublji nego što mislimo te u velikoj mjeri ovise o nama samima. Jako često, iscjeljivanje nekim osobama može trajati kraće, ako oboljela osoba radi na štetnim mislima, obraćenju, kontroli vlastitih misli i emocija nego kada konzumira ogromne količine tableta i lijekova.
Naš je “ego” povezan s takvim negativnim osobinama kao što su strah, zavist, mržnja, ponos, laganje i pohlepa, prenosi Atma.

Emocije se stvaraju na razini srca (uma). Često, nakon izbacivanja negativne emocije iz sebe dolazi osjećaj unutarnje praznine i umora. S druge strane, ako ne izbacimo negativne emocije, sve to ostaje u nama, i taloži se, doslovno “jede” tijelo iznutra, piše Svetlana Soms za econet.ru.

Što da radimo tada? Odgovor je jednostavan – slijediti utvrđene norme ljudskih odnosa i biti nesebičnima, živjeti u skladu s univerzalnim božanskim zakonima, što se čini da nije teško.

Povijest Kine sadrži zapise o stogodišnjaku Li Dzin Yunu. Živio je 250 godina (umro je 1928. godine, njegove fotografije su došle do nas) i tijekom svog dugog života pridržavao se triju osnovnih pravila:

1. Izbjegavanju prejakih emocija, jer one tijelu crpe energiju i ometaju učinkovitost svih organa u tijelu.

2. Ne žuriti, jer sve se događa u svoje vrijeme.

3. Svakodnevno raditi fizičke vježbe i vježbe disanja.

Zašto je njegovo prvo pravilo bilo “izbjegavati jake emocije”?Tradicionalna kineska medicina ima pojam “sedam osjećaja”. Tako se zovu sedam vrsta emocija: radost, bijes, tuga, zamišljenost, jad, strah i zaprepaštenje. U normalnim uvjetima i uz umjeren intenzitet izražaja, oni uglavnom ne uzrokuju bolesti.

Međutim, zbog dugotrajnih psihičkog uznemirenja ili iznenadne oštre psihološke traume promjene osjetila postaju nekontrolirane i mogu dovesti do poremećaja normalnog protoka energije u tijelu.

Rezultat toga je nemoć koju orijentalni liječnici imenuju “unutarnje ozljede.” “Unutarnje ozljede” neposredno su povezane sa unutarnjim organima, te stvaraju nered u cirkulaciji energije. Naravno, razina i intenzitet izražavanja emocija je drugačiji kod svake osobe, ali je već odavno otkriveno da po prirodi agresivni, ljuti, nervozni ljudi imaju bolesno tijelo i češće su bolesni.

 

Kako emocije utječu na unutarnje organe?

Radost – pozitivan faktor, ali kada je previše intenzivan i trajan – negativno djeluje na srce. Previše radosti oduzima srcu energiju. To pokazuje da je u svemu potrebna umjerenost. Tu spada i “negativno zadovoljstvo”, na primjer, zadovoljstvo nanijeti štetu drugima, koje također uzrokuje bolesti.

Ljutnja šteti jetri. Kada se osoba naljuti, “zapali vatru u jetri ” te jetra radi s velikim opterećenjem. Ljutnja pojačava energiju, što rezultira oštećenjem vida, glavoboljom ili vrtoglavicom. Osobe sklone ispadima bijesa često su predisponirane za bolesti srca.

Depresija negativno utječe na pluća. Pretjerana tuga i žalost dovode do supresije volje, energija pluća se smanjuje.

Uzrujanost šteti slezeni. Kada osoba previše razmišlja o lošim stvarima i previše brine, stradaju slezena i želudac. Energija je u zastoju, što rezultira pogoršanim radom probavnog i apsorpcijskog sustava.

Stanje straha šteti bubrezima. Strah ih lišava energije, energija “pada”, zbog čega nastaje nesposobnost zadržavanja mokraće i izmeta.
Iznenadna zaprepaštenost dovodi do toga da “srce nema na što da se osloni, duh nema čemu da se pridruži”, nastaje emocionalni nemir i zbunjenost.

“Bolest – nije kaos, to je sigurno strogi redoslijed događaja koji je uzrokovan neravnotežom tjelesnih funkcija”, a drevna kineska medicina to pažljivo prati.

Budući da su naši vitalni organi povezani s duhovnim svijetom, ili “vrlinama”, kao što je gore opisano, zdravstvene prakse imaju cilj ponovno uspostaviti i održavati tjelesnu i duhovnu snagu – jedno kroz drugo.

Kada bilo koji organ tijela ne dobije dovoljno energije, fizičko stanje tog organa se pogoršava i istovremeno postaje sve teže izražavati “vrlinu” povezanu s tim organom. Bolne poremećaje normalnog funkcioniranja unutarnjih organa uzrokuju negativne emocionalna stanja.

Više pročitajte na portalu atma.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak