OVO SMO ČEKALI Fizičari su si dali velik zadatak – shvatiti kako ispeći perfektnu palačinku

OVO SMO ČEKALI Fizičari su si dali velik zadatak – shvatiti kako ispeći perfektnu palačinku

Malo tko bi bio toliko kompetentan da govori o savršenoj palačinki od Edouarda Boujua i Matihieua Selliera. Nisu vlasnici svjetski poznate kreperije nego su fizičari koji su se specijalizirali za dinamiku fluida. Dodatan plus im je to što su Francuzi pa osim osobnog izazova, savršena palačinka, podjednako debela, ravnomjerno bez izbočina i grudicama im je i stvar nacionalnog ponosa, piše Net.hr.

Zato su si Sellier, koji radi na novozelandskom Sveučilištu u Canterburyu i Boujou sa Politehničke škole u u Francuskoj dali prilično truda kako bi izračunali savršeni način za izlijevanje i pečenje palačinki.

Primjenjujući metodu združene optimizacije, složenu računsku operaciju koja opisuje kretanje fluida u kontejneru došli su do savršene palačinke.  Naravno, ipak su u pitanju fizičari, pa umjesto da iskušavaju svoje palačinke na tavi, oni su sve odradili preko računalne simulacije. 

Ključni problem kod palačinke je to što tijesto postaje manje viskozno kako se peče pa se sporije širi tavom. Tome se može doskočiti na dva načina – jedan je nožem raširiti tijesto po tavi, što uglavnom rade profesionalci, dok većina ljudi naginje i okreće tavu.

Upravo ovaj drugi način su fizičari odlučili dovesti do savršenstva, ili kako su to naveli u uvodu svoje studije: „Čim se nagib uvede u sustav, osna simetrija problema je uništena i pitamo se koji je najbolji cirkularni pokret kako bi se postila optimalno tanka i okrugla palačinka“.

Tehnika do koje su su došli svodi se na to da nagib tave u početku mora biti prilično oštar kako bi tijesto došlo do samog ruba tave , a kako se rotira, nagib postaje sve blaži. Ključno je i da tijesto napravi samo jedan krug. Ili, kako je fizičarski duo zaključio, „Iznenađujuće, to se postiže usporavanjem rotacijskog pokreta kako se film ukrućuje“.

Više pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak