OVO OBRIŠITE S FACEBOOKA Dva podatka su dovoljna za krađu identiteta

OVO OBRIŠITE S FACEBOOKA Dva podatka su dovoljna za krađu identiteta

Frank Abagnale, jedan od najpoznatijih prevaranata na svijetu, prema čijem je životu snimljen film "Catch me if you can" s Leonardom DiCaprijem, danas je jedan od sigurnosnih konzultanata koji američkoj vladi pomaže uloviti druge prevarante. O tome kako se možete zaštiti od prevara napisao je i knjigu sličnog naslova "Scam Me If You Can", a za Yahoo je otkrio koja su dva podatka dovoljna hakerima da vam ukradu identitet ako ih objavite na Facebooku.

"Ako ste na Facebooku morate zapamtiti da ove dvije stvari nikad ne otkrivate: mjesto i datum rođenja. U 98 posto slučajeva to je dovoljno da vam netko ukrade identitet. Samo te dvije informacije", otkriva Frank. 

U svojoj je knjizi otkrio pet osnovnih pravila kojih se morate držati kako biste se zaštitili na internetu, prenosi Index.hr

1. Zaštitite svoj identitet

Čim vam netko zatraži privatne ili financijske informacije, zastanite i prvo provjerite tko je osoba s kojom imate posla. 

2. Osigurajte svoje financije

Ne vjerujte nikome tko tvrdi da vam može garantirati zaradu od ulaganja. Nitko vam ne može garantirati rezultate investiranja. 

3. Ne oslanjajte se na digitalno

Nemojte sve svoje osobne informacije držati na jednom cloudu ili jednom laptopu. Čuvajte isprintane primjerke dokumenata ili ih spremite na vanjsku memoriju. 

4. Pripazite na telefonske pozive

Ako ne prepoznajete broj s kojeg vas netko zove, nemojte se javljati. Ako se ipak javite, pripazite što pričate jer se poziv možda snima. Ako šutite velika je vjerojatnost da će osoba koja zove jednostavno poklopiti. 

5. Čuvajte se na aplikacijama za upoznavanje

Uvjerite se da je osoba s kojom razgovarate preko aplikacija za upoznavanje stvarna. Provjerite njenu lokaciju, gdje je zaposlena i potražite njene fotografije na internetu. 

0 Komentara:

Komentiraj članak