Ovo obavezno napravite ako ste odlučili prodati svoj pametni telefon!

Ovo obavezno napravite ako ste odlučili prodati svoj pametni telefon!

Nedavno ste prodali svoj stari smartphone i potom su se počele događati čudne stvari: stižu vam računi iako ništa niste kupili, a vaši poznanici primaju mailove koje niste napisali ili u najgorem slučaju - vaše se privatne fotografije pojave negdje na internetu.
Kako biste bili sigurni da se to neće dogoditi, morate temeljito izbrisati sve podatke iz memorije prije nego što prodate ili poklonite pametni telefon, tablet ili računalo.

"Mnogi korisnici nisu svjesni toga da je u telefonu pohranjeno mnogo njihovih privatnih podataka", kaže stručnjak za zaštitu podataka Rainer Seidlitz.

Informacije koje se mogu pronaći u memoriji pametnih telefona obično uključuju osjetljive lozinke za internetsku kupovinu ili pristup e-mailu, adrese i telefonske brojeve prijatelja i privatne fotografije. Ako je u pitanju službeni mobitel onda pohranjeni mogu biti i važni korporativni podaci.

Ništa od toga ne bi smjelo doći u ruke treće strane.

Problem je u tome što operativni sustavi pametnih telefona obično nemaju mogućnost potpunog brisanja podataka. Njihovo brisanje najčešće znači samo to da su podaci izbrisani iz sadržaja memorije i da je prostor koji su zauzimali postao slobodan kako bi se ondje zapisalo nešto drugo. No korisnik ne može znati je li preko tog 'filea' zaista upisan novi sadržaj.

"Postoje softverski programi koji vraćaju izbrisane podatke", kaže Seidlitz. "Ono što je samo 'deletano' lako se može vratiti".

Kako biste bili sigurni da su svi podaci uklonjeni memoriju treba očistiti nekoliko puta, za što postoje programi koji se mogu 'skinuti' u online trgovinama aplikacijama.

Za one koji ne žele trošiti novac, postoji i 'uradi sam' metoda. Pametni telefon najprije treba vratiti na tvorničke postavke, zatim upaliti video kameru i snimati bjelinu zida dok se memorija potpuno ne ispuni.

Ista pravila koja vrijede za pametne telefone vrijede i za tablete i računala.

Konačna i najradikalnija metoda osiguranja da privatni podaci neće pasti u krive ruke jest fizičko uništenje tvrdog diska ili memorijskog čipa.

"Onaj tko želi biti u potpunosti siguran, trebao bi potpuno uništiti memoriju", naglašava Seidlitz. To vrijedi i za uređaje koji se više nikada neće uključiti.

Dakle, čekić ili bušilicu u ruke. Međutim, je li to sve vrijedno takve gnjavaže? Apsolutno, kaže Seidlitz. Dovoljno je da samo jedna slobodnija fotografija iz mladosti ispliva godinama kasnije i uništi vam razgovor za posao.

0 Komentara:

Komentiraj članak