Ovo je šest najčešćih simptoma koji ukazuju na  hormonalni poremećaj

Ovo je šest najčešćih simptoma koji ukazuju na hormonalni poremećaj

Iako direktno utječu na naše raspoloženje, energiju, fizički izgled te cjelokupno stanje o3ganizma, uloga hormona u našem zdravlju često se zanemaruje.
Prevention.com stoga je izdvojio šest simptoma koja vrlo često upućuju da su vaši hormoni u disbalansu, što najčešće rezultira neugodnim, a dugoročno eventualno i opasnim posljedicama.

1. Umor

Stalno ste umorni? Vjerojatno to pripisujete ubrzanom ritmu života, no to je jedan od glavnih znakova da biste trebali provjeriti razinu hormona - štitnjača, inzulin, estrogen, progesteron i nadbubrežni hormoni, svi oni mogu biti uzrok vašeg konstantnog umora i nedostatka energije.

2. Nesanica

Upravo hormoni reguliraju naše obrasce spavanja te mnoge žene pate od nesanice ili isprekidanog sna upravo zbog poremećaja u razini hormona. Niska razina progesterona poznati je 'okidač' za klasičnu nesanicu, dok  niska razina estrogena može biti odgovorna za vrućine i noćno znojenje koji prekidaju ugodan san. 

3. Gubitak kose

Promjene u gustoći kose ili teksture, zajedno s gubitkom kose, također su često pokazatelji hormonskih ppremećaja. Stanjivanje kose na vrhu glave može biti znak poremećaja štitnjače, dok stanjivanje na sljepoočnicama često upućuje na niske razine progesterona ili estrogena.

4. Razdražljivost

Ako ste primjetili da ste posebno nervozni i napeti nekoliko dana zaredom, vrlo je moguće da su ponovo odgovorni - hormoni. Mnoge žene primjećuju promjene u njihovom raspoloženju koje se izravno mogu povezati s određenim fazama njihovog menstrualnog ciklusa, no ukoliko se tih dana pretvarate u  pravo čudovište, moguće je da patite od nekog oblika hormonskog disbalansa.

5. Debljina

Nagle promjene težine još su jedan čest znak hormonske neravnoteže. Debljanje u području trbuha ili ruku može biti znak inzulinske rezistencije, dok višak masnih naslaga na području prsa može biti povezano s razinom estrogena. Ukoliko se debljate na području bedara i bokova, preporuča se provjeriti rad štitnjače.

0 Komentara:

Komentiraj članak