OVO JE KUĆNI TEST NA COVID: Pogledajte kako cijela stvar funkcionira! (VIDEO)

OVO JE KUĆNI TEST NA COVID: Pogledajte kako cijela stvar funkcionira! (VIDEO)

Nakon nekoliko kraćih odgoda i najava kako će biti dostupan u ljekarnama i supermarketima diljem Francuske, na tržištu je od danas dostupan kućni test na koronavirus. No, ministar zdravstva Olivier Véran ipak se predomislio i odlučio kako medicinski stručnjaci moraju objasniti proces testiranja prilikom kupnje kućnog testa.
Sam test ne izgleda drugačije od onih koje koriste u profesionalnim institucijama. Tu je štapić za bris nosa, koji se zatim kemijski obrađuje. U nekoliko minuta tester određuje jeste li negativni (jedna crtica) ili pozitivni (dvije crtice) na koronavirus, piše Jutarnji.

Ipak, s obzirom na to da je riječ o tzv. brzom, antigenskom testu, javnost je podijeljena oko njegove učinkovitosti. Brzi su se testovi u početku pandemije pokazali djelomično nepouzdanima, a činjenica da bi si ih ljudi trebali raditi sami dijelu građana ne ulijeva previše sigurnosti u njihovu točnost.

Sami ljekarnici bili su zabrinuti oko popisa pouzdanih testova, s čijim je dostavljanjem navodno kasnilo francusko ministarstvo zdravstva.

"Htjeli smo vidjeti koji je testove dozvolila Medicinska agencija te provjerila koliko su pouzdani. Danas ih imamo šest, a dva su od proizvođača iz Francuske. Mnogi proizvođači nude testove koji nisu provjereni.", rekao je predsjednik farmaceutske udruge Gilles Bonnefond i ukazao na to da "su "ljekarnici oprezni i ne žele izdavati nepouzdane testove svojim klijentima."

Trenutno se testovi prodaju u kutijama od dvadeset komada za četrdeset eura, što znači da jedan test stoji dva eura. Cijena će se kasnije regulirati.0 Komentara:

Komentiraj članak