Ovo je jedini razlog zbog kojeg se Amerikanci više nisu vratili na Mjesec i nevjerojatno je banalan

Ovo je jedini razlog zbog kojeg se Amerikanci više nisu vratili na Mjesec i nevjerojatno je banalan

Direktor američke svemirske agencije NASA Jim Bridenstine objasnio je zbog čega astronauti SAD više nikada nakon 1969. godine nisu kročili na površinu Mjeseca. On tvrdi da za to jednostavno nije bilo dovoljno novca, prenosi 100posto.hr

"To je sve povezano s političkim rizicima", objasnio je Bridenstine, uslijed čega je i došlo do smanjenja financiranja.

"Da nije tih političkih rizika, mi bismo sada već bili ne na Mjesecu, već i na Marsu“, naglasio je direktor NASA. Kako je Bridenstine pojasnio NASA je 1990. i početkom 2000. pokušala se vratiti na Mjesec i sletjeti na Crvenu planetu, ali su oba programa zahtijevala dugu pripremu i ozbiljne troškove.

Otkriveni do sada nepoznati detalji

On je također ukazao i na to da se iz istog razloga možda neće realizirati ni slijetanje na Mars zakazano za 2024. godinu.

Nedavno je administracija Donalda Trumpa naložila da se ubrza realizacija svemirskog programa, kako bi se u narednih pet godina ostvarilo novo slijetanje čovjeka na Mjesec, umjesto do 2028. godine, kako je planirano.

Ovih je dana i bivši šef Apolla, inženjer Christopher Kraft, otkrio do sada skrivene detalje  oko slijetanja na Mjesec.  27. siječnja 1967. godine troje članova posade poginulo je u požaru tijekom probnog odbrojavanja na platformi. Oni su izgorjeli u kapsuli tijekom testiranja. Kraft je sada otkrio da je tragičan incident posljedica traljavo odrađenog posla zbog političkog pritiska da se pobjedi Sovjetski savez u svemirskoj utrci.

"Bilo je grozno, mogao sam čuti njihove glasove i krikove. Nije dugo trajalo, oko 10-15 sekundi", ispričao je Kraft dodavši da je ova nesreća bila ključna za ostatak misija "Apollo". NASA je ovaj incident iskoristila da pronađe svoje pogreške i spriječi da se takvo nešto ponovi. Trebao se dogoditi požar kako bi bilo odlučeno da se napravi nova letjelica. 

 

0 Komentara:

Komentiraj članak