Ovo je hrana koju biste trebali izbjegavati nakon vježbanja

Ovo je hrana koju biste trebali izbjegavati nakon vježbanja

Jedna od ključnih savjeta svakog trenera i nutricionista je da tijelo treba nahraniti nakon tjelovježbe. Tijelo i mišiće vježbanje iscrpljuje pa je važno oporaviti ga hranom u satu nakon treninga.
No neka hrana može nanijeti više štete nego koristi. Prema savjetu nutricionistice Amy Wright, ove namirnice biste trebali izbjegavati, piše Index.

1. Shakeovi od šećera

“Proteinski smoothie mi je omiljen nakon vježbanja jer će brzo nahraniti tijelo nakon intenzivnog treninga ili dizanja utega”, kaže Amy. 

“Ipak, nisu svi proteini u prahu jednaki. Izbjegavajte one koji imaju šećera, kao i umjetno zašećerene shakeove koji su puni kemikalija.

2. Energetske pločice

“Neke energetske pločice su zgodna opcija kada ste zaposleni, ali ih treba izbjegavati ako imaju previše sastojaka”, savjetuje Amy.

“Dobro pravilo je da ako ne prepoznajete sastojak, neće ni vaše tijelo.”

Nutricionistica kaže kako treba izbjegavati pločice koje sadrže umjetna sladila, rafinirani šećer ili puno običnog šećera.

“Alternativa mogu biti banane ili bobičasto voće uz šaku orašastih plodova.”

3. Obroci s niskim udjelom ugljikohidrata

Proteini su prepoznati kao esencijalni za tijelo nakon tjelovježbe, no i ugljikohidrati su važni za oporavak. 

“Vaše tijelo poseže za zalihama glikogena tijekom vježbanja, a unosom ugljikohidrata pomažete da se te zalihe brže oporave”, objasnila je Amy i preporučila jagode, banane, borovnice i kivi. 

Savjetuje da ne posežete za kruhom, tjesteninom ili proizvodima od brašna, nego cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem.

4. Sportski napitci

 

“Ako niste profesionalni sportaš koji trči maraton, savjetujem da izbjegavate sportske napitke jer često sadrže puno šećera, sladila i kemikalija”, upozorava Amy.

“Iako se reklamiraju kao odličan proizvod za rehidraciju i nadomjestak elektrolita, zdravije opcije su filtrirana voda, kokosova voda ili zdravi proteinski smoothie jer ne sadrže sirupe koji utječu a krvni tlak i manjak energije.”

5. Slana procesirana hrana

“Želja za slanim je uobičajena nakon vježbanja jer tijelo znojenjem gubi veliku količinu vode i kalija”, otkriva nutricionistica, no savjetuje da umjesto za grickalicama odaberete bananu.

6. Pržena hrana

Malo je dobrobiti pržene hrane, a često sadrže i opasne trans-masti.

“Ovo je hrana koju treba izbjegavati jer masti mogu usporiti probavu i učiniti da se osjećate tromo. Važno je upamtiti da nakon tjelovježbe trebate obrok koji sadrži mikronutrijente i sastojke koji djeluju kao gorivo za tijelo.”

Umjesto pržene hrane, Amy savjetuje pojesti kuhani komad ribe ili piletine uz kuhanu rižu, pečeni batat ili povrće sa žara. 

7. Kofein

“Ne vjerujem da kofein šteti, ali ga izbjegavam nakon vježbanja. On dehidrira organizam, a meni je potrebna voda koja će me rehidrirati nakon vježbanja”, kaže Amy.

“Kofein uzrokuje rast hormona stresa - kortizola. Vježbanje je zdravo, ali je stresor za tijelo koji uzrokuje otpuštanje kortizola. Previše kortizola može povećati upalu, kardiovaskularne probleme, oslabiti imunitet i dovesti do hormonske neravnoteže.”

8. Ne jesti ništa

Možda se ne osjećate gladno, ali Amy upozorava kako ne biste smjeli preskočiti obrok nakon tjelovježbe.

“Tijelo obavezno morate nahraniti nakon vježbanja zato je vrijeme poslije treninga idealno za obrok”, upozorila je nutricionistica.

0 Komentara:

Komentiraj članak