OVO ĆE VAM TREBATI: Pogledajte kako napisati žalbu za prometni prekršaj!

OVO ĆE VAM TREBATI: Pogledajte kako napisati žalbu za prometni prekršaj!

Pritisnuli ste papučicu gasa malo previše ili zaboravili vezati pojas? Baš u tom trenutku ispred vas se stvorila omražena 'lizaljka', a policijski službenik utvrdio je da ste počinili prekršaj te vam napisao kaznu u iznosu od kojeg boli glava.
Imate dvije mogućnosti, kaznu platiti ili se na istu žaliti. Odlučite li se za drugu varijantu, evo što vam je činiti.

Rok za podnošenje žalbe protiv prekršajnog naloga u pravilu iznosi 8 dana od izdavanja.

No, kako je napisati?

Detaljne upute

U gornji lijevi kut upišite svoje osobne podatke: ime i prezime, ispod toga navedite adresu, te poštanski broj i mjesto u kojem živite. Nešto niže, s desne strane, ispišite naziv policijske uprave, te ispod nje policijske postaje od koje vam je izdan prekršajni nalog. Adresa nije nužna, no možete je navesti ukoliko želite.

U novom redu počinjete pisati tekst, primjerice: ''U zakonskom roku, na prekršajni nalog Policijske uprave, Policijske postaje, pod brojem (ovaj dio je izuzetno važan i nipošto ga ne preskačite, sastoji se od broja prekršajnog naloga koji ćete pronaći na ispisanoj kazni, sastoji se od slova i brojeva isprekidanih crticama i završava kosom crtom iza koje stoji tekuća godina, pa ga ovdje točno prepišite te nastavite dalje) od (ovdje upisujete datum izdavanja), ulažem… Prelaskom u novi red, na sredini nešto većim fontom ispisujete PRIGOVOR. Nemojte napisati ''žalba'' jer iako se vi doista žalite, ovo je i dalje tek prigovor na odluku policije, pišu auti.hr

Početkom novog reda sada možete iznijeti svoju stranu priče nakon koje ćete napisati razloge prigovora. Važno je znati da u slučaju da se radi o prekršaju čija kazna iznosi do 1.000 kuna, a u tekućoj godini niste prekršajno kažnjavani, imate pravo na oprost u vidu upozorenja. No, njega vam može dati samo i isključivo sud, pa ćete prigovor svejedno morati uputiti.

Hoćete li se žaliti na svoju materijalnu situaciju, neprofesionalnost policijskih službenika ili nešto treće, vaša je osobna stvar. Nastojite ne ići u širinu, budite pristojni te se zadržite na jednom listu papira.

Na kraju izrazite poštovanje, navedite mjesto i datum te se potpišite. Eventualno možete na samom kraju navesti i da je prigovor napisan u dva istovjetna primjerka te ga potom predati Policijskoj postaji.

0 Komentara:

Komentiraj članak