Ovaj popularni lijek može biti opasan po život

Ovaj popularni lijek može biti opasan po život

Europska agencija za lijekove (EMA) pokrenula je postupak ocjene folkodina nakon zabrinutosti da njegova primjena može izazvati rizik od razvoja anafilaktičkih reakcija (iznenadna, teška i životno-ugrožavajuća alergijska reakcija).

Te reakcije mogu nastupiti u interakciji folkodina s neuromuskularnim blokatorima. Folkodin se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece, a neuromuskularni blokatori primjenjuju se kod opće anestezije za sprječavanje spontanih mišićnih pokreta.

Ocjenu je zatražila je Francuska agencija za lijekove nakon preliminarnih rezultata iz ispitivanja u toj zemlji. Rezultati ispitivanja upućuju na to da primjena folkodina do 12 mjeseci prije opće anestezije može povećati rizik od anafilaktičke reakcije povezane s neuromuskularnim blokatorima.

Temeljem tih rezultata, francuska agencija razmatra kao mjeru opreza obustaviti primjenu lijekova koji sadrže folkodin u Francuskoj, otkrili su iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Povjerenstvo za humane lijekove pri Europskoj agenciji već je ranije ispitivalo te sumnje i nije pronašlo čvrste dokaze da primjena folkodina može izložiti ljude riziku od razvoja anafilaktičkih reakcija na neuromuskularne blokatore. Preporučilo je novo ispitivanje, donosi Poslovni.hr.

Dok je to ispitivanje bilo u tijeku prošle godine, ispitivanje u Australiji povezalo je primjenu folkodina s povećanim rizikom od anafilaksije na neuromuskularne mišićne relaksanse. To je dovelo do preporuke EMA-e za uvrštavanje prikladnih upozorenja u informacije o lijeku za lijekove koji sadrže folkodin.

Nakon novog ispitivanja koje je pokrenuto, Europska agencija će donijeti preporuku o tome trebaju li se odobrenja za stavljanje u promet folkodina zadržati, izmijeniti, obustaviti ili povući u Europskoj uniji. Pozivaju i zdravstvene radnike da dostave podatke relevantne za ovaj postupak.

Folkodin je opioidni lijek koji se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece. Djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje, prenosi Danica.hr

Folkodin se primjenjuje od 1950-ih godina kao lijek koji potiskuje kašalj.

0 Komentara:

Komentiraj članak