Ovaj čovjek tvrdi da je napravio svjetlosni Wi-Fi 100 puta brži od svega što smo dosad vidjeli (VIDEO)

Ovaj čovjek tvrdi da je napravio svjetlosni Wi-Fi 100 puta brži od svega što smo dosad vidjeli (VIDEO)

Li-Fi koristi svjetlosne valove i postiže do 224 gigabajta u sekundi.

Estonska tvrtka Velmenni prva testira tehnologiju svjetlosnog komuniciranja u stvarnom životu. Uspiju li, kažu svi, možemo zaboraviti Wi-Fi. Internet brzine svjetlosti, takozvani Li-Fi, koristi svjetlosne valove iz običnihj LED žarulja za jeftiniji, sigurniji i 100 puta brži širokopojasni internet.

Li-Fi je razvio tim njemačkog fizičara Haralda Haasa, predsjednika odsjeka za mobilne komunikacije Sveučilišta u Edinburghu, koristeći lagano treperenje svjetlosnih snopova iz LED žarulja usmjerenih na solarni panel priljučen na kompjutor kao prijemnik. Hass je na TED konfereniciji objasnio da Li-Fi koristi svjetlost iz okoline, čak i lampicu iPhonea, pa više nikad i nigdje ne moramo biti bez interneta. Možda je najbolje da poslušate njega kako to objašnjava, a slobodni ste, naravno, i nastaviti čitati članak.
Prema podacima koje navodi International Business Times, Vellmenni je koristeći LED žarulje postigao brzinu interneta od 1 gigabita po sekundi (Gbps), ali laboratorijski testovi dosegli su brzine do 224 Gbps. Prošle godine Bell Labs je postavio rekord najbržeg širokopojasnog interneta na 10 Gbps.

li fi

Ipak, Li-Fi neće moći potpuno zamijeniti Wi-Fi jer, za razliku od radio valova, svjetlosni valovi ne prolaze kroz fizičke prepreke, a ne može raditi ni na otvorenom prostoru pod direktnim sunčevim svjetlom. Zasad je ideja da se primjenjuje u ograničenim prostorima gdje je potrebna moćnija mreža, najviše u poslovnom okruženju, industrijskim pogonima, uredima i sl. Haas procjenjuje da bi tehnologija trebala biti spremna za komercijalnu uporabu u iduće tri godine.

0 Komentara:

Komentiraj članak