DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ovacije u Dvoru za Martinu Filjak, Felixa Kliesera i Andreja Bielowa

Pijanistica Martina Filjak miljenica je festivalske publike te, između ostalih, laureatkinja i nagrade Orlando koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara.

Pijanistica Martina Filjak, hornist Felix Klieser i violinist Andrej Bielow sinoć su, 12. kolovozau atriju Kneževa oduševili festivalsku publiku izvedbom djela Duvernoya, Schumanna, Dukasa, Wieniawskog i Brahmsa.

 

Pijanistica Martina Filjak miljenica je festivalske publike te, između ostalih, laureatkinja i nagrade Orlando koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara. Njene nastupe na Igrama obično prati veliki interes i visoka očekivanja, pa je tako bilo i ovom prigodom njenog predstavljanja u triju, po prvi puta u Hrvatskoj, s izuzetnim njemačkim hornistom Felixom Klieserom te jednim od vodećih ukrajinskih glazbenika, violinistom Andrejem Bielowom, s kojima Filjak dijeli istu agenciju. Vrhunski glazbenici, iznimno uigrani, izveli su Trio za glasovir, rog i violinu u c-molu pionira glazbe za rog Frédérica Duvernoya, Adagio i Allegro za rog i glasovirRoberta Schumanna, Villanelleza rog i glasovirPaula Dukasa i Briljantnu fantaziju Henryka Wieniawskog u prvom dijelu te Trio za rog, violinu i glasovir u Es-duruJohannesa Brahmsa u drugom dijelu.

 

Dugotrajni pljesak i uzvici Bravi! glazbenike su vraćali na poklon više puta pa je na kraju hornist Klieser zahvalio publici te najavio ponovnu izvedbu drugog stavka Brahmsovog Trija. Glazbeni dodatak je ponovno izazvao ovacije uz višeminutni pljesak, a još dugo nakon koncerta dio publike je strpljivo čekao u redu da glazbenicima čestita na impresivnom nastupu, potvrđujući da će sinoćnja večer ostati upamćena kao jedno od upečatljivijih, vrhunskih glazbenih ostvarenja ovogodišnjeg festivalskog programa.

 

Sljedeći koncert na programu 72. Igara je u srijedu, 18. kolovoza u 21:30 ispred Katedrale kad će pred festivalskom publikom zasvirati Dubrovački simfonijski orkestar uz Gorana Filipeca na glasoviru te pod vodstvom brazilskog maestra Eduarda Straussera.

 

Komentiraj članak

Komentari