Otvorenje izložbe „Hvala“ u Sponzi Lene Kramarić

Otvorenje izložbe „Hvala“ u Sponzi Lene Kramarić

Ovog utorka u 19 sati, u atriju palače Sponza otvara se izložba „Hvala“ akademske slikarice Lene Kramarić. Izložba koja obuhvaća dvadesetak djela i kojom autoricom želi odati određenu počast i zahvalnost čak i običnim stvarima kojima je zahvalna u životu predstavlja autoricu u jednom drukčijem kontekstu.
Okvir izložbe priča je o neprestanim izmjenama vlastitog teritorija, selidbama i stalnim osjećajem nedostatka vlastitog fizičkog prostora čija se posljedica osjeća u djelima autorice.
U popratnom tekstu izložbe kustosica Jelena Tamindžija Donnart navodi kako se „zbijenost vanjskog fizičkog prostora prenosi i u unutarnji umjetnički prostor gdje pretežito ženski likovi isprepliću svoje životne planove na kolodvoru osjećaja bez voznog reda i konduktera. U nagužvanom prostoru koji nosi određenu težinu i strku nepovezanih riječi i izgubljenih dijaloga suprotstavljaju se ulomci bestežinskog stanja, onog ponovnog svijeta snova i nada koji se izmiču spremanju u kutije.“
Motiv ruke i ispreplitanja tijela dodatno naglašenih širokom i ekspresivnom paletom boja prisutan je kroz cijelu izložbu no neograničenost konturom, odnosno granicama tijela likova naglašavajući njihovu nesputanost otvara novi prostor u djelima Lene Kramarić, prema riječima kustosice: „Buntovnički prelazeći preko kontura prikazanih likova, kolorit u radovima Lene Kramarić predstavlja drugu stranu medalje, prostor neograničene slobode i mašte koja se ne podvrgava zadanim obrisima, već stvara vlastiti pejzaž ispresijecan instinktima, dubokim emocijama i natruhama ženske intuicije. Upravo ovaj lirični kolorizam ukazuje na fragilnost oblika i zadanih smjerova života koji u Leninim radovima lako isparavaju u ponovno bestežinsko stanje. 
Kao opreku laganim kvaziakvarelnim namazima bojama, postavljaju se brojni uzorci koje autorica aplicira u svojim djelima uspješno izbjegavajući njihovu puku dekorativnu narav. Uzorci koji podsjećaju na tapete starinskih kuća naših predaka u ulje na platno unose jednu sugestivnu intimu interijera u kojima se odvijaju priče koje skrivamo izvan granica našeg privatnog teritorija. Uzorci preuzimaju obrazac ponašanja boja ne mareći za granice ocrtanih likova zanemarujući njihovu sugestivnost i uvjetovanost. Udarac je to logici zadatosti, determiniranosti, statičnosti i proglašavanje prostora slobode, slojevitosti, hibridnosti i potajne žudnje za neodređenošću.“

Lena Kramarić (1982, Zagreb). Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Grafički odsjek) u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (Nastavnički odsjek, smjer slikarstvo) koji završava 2008. godine te nastavlja obrazovanje na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva.

2020-e godine završava dvogodišnju edukaciju za praktičare ekspresivne art terapije.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika(HDLU) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) te voditeljica umjetničke organizacije Genijator.

Izložba „Hvala“ ostaje otvorena do 31. svibnja 2021.

Izložba je realizirana uz potporu tiskare Fotostar, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Dubrovnika te Jadranskih luksuznih hotela.

0 Komentara:

Komentiraj članak