Otvorena BioArt izložba WOMBS

Otvorena BioArt izložba WOMBS

Sinoć u 19 sati u Centru za mlade Dubrovnik svečano je otvorena BioArt izložba međunarodne umjetnice Margherite Pevere pod nazivom WOMBS. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza i moguće je posjetiti svaki dan od 18 do 21 sati.

Umjetnicu je ugostila udruga UR Institut i izložba je dio Dubrovnik Postmodern izložbenog programa. Prisutnima se obratio Gjino Šutić, predsjednik UR Instituta te ujedno producent izložbe naglasivši da je ovo prvi put da se serija izložaka WOMBS može pogledati u cijelosti.

Margherita Pevere je opisala svoju inspiraciju koja je dovela do nastanka djela te znanstvenu pozadinu kao njen sastavni dio. BioArt je grana umjetnosti koja za medij uz uobičajene materijale koristi i živa tkiva, organizme, bakterije te biološke procese. Umjetnica je ovom izložbom propitivala utjecaj ljudske kontracepcije na druge organizme, u ovom slučaju hermafroditskih puževa golača i za to koristila i vlastite vaginalne epitelne stanice.

To je iznjedrilo tri izloška – seriju fotografija i dvije instalacije. Rad je ujedno i dio doktorske disertacije Margherite Pevere fokusirane na umjetničko istraživanje koju realizira na Sveučilištu Aalto, Školi za umjetnost, dizajni arhitekturu u Helsinkiju uz podršku Kone Foundation.

Svi zainteresirani za stručno vodstvo kroz izložbu mogu se javiti na e-mail: institute@ur-institute.org ili direktno preko društvenih mreža udruge (Facebook i Instagram).

Margherita Pevere (IT/DE)(https://www.margheritapevere.com/)
Fascinirana visceralnošću biološke materije, Margherita Pevere je umjetnica i istraživačica čiji se jedinstveni i prepoznatljivi potpis ističe na suvremenoj umjetničkoj i znanstvenoj sceni. Bakterije, životinje i biljke njeni su saveznici u istraživanju teme ekološke kompleksnosti, kojoj pristupa kroz sofisticiranu tjelesnu estetiku. Nastale i u studiju i biološkim laboratorijima, njezine instalacije i performansi su himere u kojima se isprepliću poetika i kontroverza, kritika i žudnja.Trenutno završava doktorski studij na Aalto sveučilištu u Finskoj na temu BioArt i queer teorije. Zajedno s Marcom Donnarummom te Andreom Familari, Pevere je suosnivačica umjetničkog udruženja Fronte Vacuo.

Rad je koproduciran od strane EMAP - European Media Art Platform i KONTEJNER- biro suvremene umjetničke prakse, uz suradnju s UR institutom, i podršku Europske unije kroz program Kreativna Europa.

Dubrovnik Postmodern izložbeni program UR Instituta bavi se postmodernom novomedijskom umjetnošću vezanom uz znanost, tehnologiju i ekologiju. Projekt je financiran u sklopu poziva UP.02.1.1.14 Umjetnost i kultura online bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 462.378,36 kuna, od kojih je 85 posto (393.021,60 kn) sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% (69.356,76 kn) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

0 Komentara:

Komentiraj članak