Otkrivena spomen ploča u Morinju zatočenim Hrvatima: Izražavamo žaljenje za sve patnje, da se nikad ne ponovi!

Otkrivena spomen ploča u Morinju zatočenim Hrvatima: Izražavamo žaljenje za sve patnje, da se nikad ne ponovi!

Nakon što su prošle godine, na obilježavanju trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju u Crnoj Gori, vijence za sve žrtve zajedno položili predstavnici hrvatske i crnogorske strane, danas je na ulazu u prostor nekadašnjeg logora otkrivena spomen ploča zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima iz Domovinskog rata. Ovom činu prisustvovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima.

Obraćajući se u ime Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman te u ime Crne Gore Raško Konjević, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar obrane, i Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, uputili su poruke zajedništva i budućnosti u miru.
 
''Jedna od najvećih povijesnih stranputica koje je Crna Gora napravila je ta što je išla u rat za ubijanje same sebe. Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe. I zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime. Sa namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj. Ova patnja ne smije ostati zaboravljena - prije svega zbog Crne Gore. Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i evropska Crna Gora. Da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti. Građanska Crna Gora zajedništva i multikulture'', poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić uoči otkrivanja spomen ploče.
 
Na spomen ploči, koju su otkrili pripadnici Počasne garde Vojske Crne Gore, stoji sljedeći natpis:
''Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj (3.10.1991. – 18.8.1992.) za zatočene hrvatske civile i branitelje.

SJEĆAMO SE ZLOČINA POČINJENIH DA BI SE OSRAMOTILI IME I DUH CRNE GORE. IZRAŽAVAMO ŽALJENJE ZA SVE PATNJE KOJE SU PROŽIVJELI ZATOČENI. DA SE NIKADA NE PONOVI!

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore
Morinj, 10.10.2022.''
 
Kroz logor Morinj su tijekom Domovinskog rata prošli branitelji i civili koji su odvedeni u zarobljeništvo najviše s dubrovačkog područja, u razdoblju od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. godine. Prema evidenciji Hrvatskog društva logoraša, u tzv. centru za prihvat zarobljenika u Morinju je kroz desetak mjeseci bilo zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika, a trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora.

morinj

morinj Grad Dubrovnik

morinj

morinj Grad Dubrovnik

morinj

morinj Grad Dubrovnik

morinj

morinj Grad Dubrovnik

morinj

morinj Grad Dubrovnik

mo

mo Grad Dubrovnik

0 Komentara:

Komentiraj članak