Orban uživa u Hrvatskoj, odmara na jugu i promovira Lastovo

Orban uživa u Hrvatskoj, odmara na jugu i promovira Lastovo

Godišnji odmor Viktora Orbána, koji se odmara na hrvatskim otocima u Dalmaciji, ušao je u četvrti tjedan, što se vidi i po opuštenom i dosad neviđenom izdanju mađarskog premijera.

Prvi put je uhvaćen s bradom, a uz naočale i kapu neprepoznatljiv je i za svoje sunarodnjake. Ipak, prepoznao ga je šef vanjskopolitičkog odbora Zsolt Németh te su se fotografirali.

Lokacija susreta nije otkrivena, ali se može zaključiti iz odraza na njihovim naočalama: Zaklopatica, preciznije njezina luka, na otoku Lastovu. Orbánova majica izazvala je veliku pozornost: mnogi su prikazanu kartu uspoređivali sa svjetskim državama, tvrdili da je Rusija ili SAD, i iz toga izvlačili političke komentare, dok upućeniji nisu malo bolje pogledali i prepoznali - Lastovo.

Orbán godišnje odmore redovno provodi u Hrvatskoj, što je tradicija s medenog mjeseca sa suprugom. Iako je tada destinacija bila Istra, zadnjih godina bira dalmatinske otoke, pa je tako krstario Jadranom i za vrijeme pandemije koronavirusa kad je Mađarima poručio: Više Balatona, manje mora, ali kasnije i da Mađari moraju otići na more inače se osjećaju kao u kavezu. Ovogodišnji  odmor u Hrvatskoj Orbán je počeo u prvom tjednu kolovoza, nakon povratka iz SAD-a gdje je sudjelovao na konferenciji konzervativaca.Vojnim zrakoplovom je sletio na Brač, potom je posjetio Hvar, gdje je večerao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, a onda i Vis. Tamo mu nije sve išlo kako treba - pokvario mu se gumenjak pa su njega, suprugu i tjelohranitelja odvukli do uvale Rukavac. Najnovije odredište je Lastovo, gdje je uhvaćen kamerom u opuštenom, ljetnom izdanju.

Teško hrvatski Jadran izlazi Orbánu iz glave, posebno kad je riječ o tzv. Velikoj Mađarskoj.  Karta Mađarske prije Trianonskog mirovnog sporazuma, potpisanog 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske,  i dalje visi u sjedištu Orbanove stranke.

Povremeno se taj problem aktualizira - tako je Orbán otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma. Na jednoj od ploča na spomeniku natpis je  “Rijeka - Na more Mađari!".  Posljednji incident bio je u svibnju ove godine kad je mađarski premijer poručio "Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", misleći, naravno, na Jadran i Rijeku.


1 Komentar:

Komentiraj članak