OPREZA NIKAD DOSTA Na odmoru ste u stranoj zemlji, pazite što kupujete

OPREZA NIKAD DOSTA Na odmoru ste u stranoj zemlji, pazite što kupujete

Na odmoru ste u nekom stranoj zemlji i tijekom boravka želite kupiti jeftinu kopiju nekog svjetski poznatog brenda kao suvenir. Pripazite! U nekim zemljama, kupnja takvih proizvoda je kažnjiva te biste mogli radi jedne jeftine kopije platiti kaznu od 222.000 eura ili čak završiti u zatvoru, javlja 100posto.hr

Europski potrošački centar objašnjava da sve zemlje u Europi nemaju isti zakon kada je u pitanju tržište 'fake robom',  tako u  nekim zemljama, poput Španjolske Grčke i Njemačke, potpuno je legalno kupovati i prodavati kopije poznatih svjetskih brendova.

No, u nekim zemljama s time nema šale te bi vam mogle biti uručene kazne, ako budete uhvaćeni s kopijom, dok će vas u nekim zemljama čak i strpati u zatvor. 

Tako turisti koji dolaze u Belgiju i sa sobom nose jeftine kopije, morat će platiti kaznu od 500 eura do 100.000 eura. U Austriji oni koji kupuju kopije putem interneta neće imati problema, ali oni koji pokušaju unijeti tu kopiju u ovu zemlju, dobit će kaznu i do 15.000 eura. 

U Irskoj osoba koja unese bilo kakvu kopiju u zemlju smatra se kriminalcem. Turisti mogu čak završiti  u zatvoru i do 12 mjeseci. 

Kao jedna od najrigoroznijih zemalja što se zakona tiče, Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju službeni  zakon protiv jeftinih kopija, ali kao da imaju. Trenutno nisu poznate službene kazne s kojima će se turisti suočiti ako u zemlju unesu ili u njoj kupe jeftinu kopiju, ali ne znači da takvi pokušaji neće biti kažnjeni.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak