OPREZ: Pojavio se novi  opasan virus i nitko ne zna odakle dolazi

OPREZ: Pojavio se novi opasan virus i nitko ne zna odakle dolazi

"CARETO" (španjolska riječ za ružno lice ili masku) je ime novog virusa koji trenutno hara internetom, a završi li na vašem računalu, mogao bi izazvati niz ozbiljnih sigurnosnih problema, piše The Washington Post.

Virus se širi emailovima koji na prvi pogled djeluju kao da su stigli s legitimnih adresa (novinari navode primjer britanskog The Guardiana).

Međutim, kada korisnik klikne na priloženi link, isti ih odvodi na sumnjive stranice koje skeniraju njihovo računalo u potrazi za ranjivostima sustava.

Virus se zasad pokazao najopasnijim za operativne sustave Windows i Linux, a mnogi sumnjaju kako uskoro stižu i verzije za iOS i Android.

Jednom kad računalo postane zaraženo, štetni softver prikuplja lozinke, promet na mreži, prati razgovore na Skypeu, analizira Wi-Fi promet i prati rad s podacima. Nadalje, s vašeg računala pokreće napade na druga računala s kojima ste povezani.

Zanimljivo je i to da nitko ne zna odakle virus dolazi.

Želite li detaljnije proučiti o čemu je riječ, Kaspersky Labs objavio je opširno izvješće u kojem možete pronaći dodatne tehničke pojedinosti.

0 Komentara:

Komentiraj članak