Operna senzacija za kraj festivala

Operna senzacija za kraj festivala

Ulaznice za ovu iznimnu opera gala večer i završnicu 72. Igara, dostupne su internetski preko mrežnih stranica festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbe dva sata uoči početka programa.

Svjetske operne zvijezde, koloraturna sopranistica Diana Damrau i bas Nicolas Testé, nastupit će uz mladog tenora Roka Radovana i neizostavne nositelje završnog koncerta – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, ovog puta pod ravnanjem festivalskoj publici omiljenog Ivana Repušića – na opernoj gali u srijedu,25. kolovoza u 22 sataispred Katedrale. Nakon koncerta uslijedit će kratka ceremonija kojom će i službeno biti zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre.

 

Diana Damrau već dva desetljeća nastupa na vodećim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama, a njezin široki repertoar obuhvaća i lirske i koloraturne sopranske uloge te suvremena djela za opernu pozornicu među kojima su i djela s ulogama pisanim posebno za nju. Pjevala je, među ostalima, naslovne uloge u La Scali, Bavarskoj državnoj operi, Kraljevskoj operi, Bečkoj državnoj operi, pariškoj Nacionalnoj operi te u Metropolitan operi u kojoj je ostvarila ključne uloge u produkcijama koje su bile snimane u HD-u i emitirane u kino dvoranama diljem svijeta. Snima isključivo za Warner/Erato, a njena izdanja nagrađena su i nagradama ECHO te OPUS Klassik. Diana Damrau nesumnjivo je jedna od najtraženijih opernih interpretatorica današnjice, a s basom Nicolasom Testéom često dijeli pozornice izvodeći upravo operne gala i recitalske programe. Prije nego što je započeo pjevačku karijeru, Nicolas Testé učio je u Parizu klavir, fagot i povijest glazbe, a danas svoj opsežni repertoar izvodi u najpoznatijim opernim kućama kao što su njujorški Metropolitan, Državna opera München, Pariška opera, milanska La Scala, venecijanska La Fenice i druge. Mladi korčulanski tenor Roko Radovan svoje glazbeno obrazovanje započeo je kao trubač, no od samih početaka pjevačke karijere osvaja nagrade u Hrvatskoj i u inozemstvu. Trenutno je student treće godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Martine Gojčete Silić, istovremeno i voditelj višestruko nagrađivanih klapa, a bavi se i kompozicijom. Maestro Ivan Repušić dirigentski je zanat kovao kod ponajboljih hrvatskih i svjetskih majstora, a karijeru je započeo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u kojem je od 2006. do 2008. godine bio šef-dirigent i ravnatelj Opere. Ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je od 2009. do 2012., a donedavno i glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru. Od početka sezone 2017./2018. je šef-dirigent Orkestra Minhenskoga radija. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju „Milka Trnina“ te nagrada Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara.

 

Na probranom repertoaru koji priliči i izvođačima i prigodi ponajbolja su djela opernih velikana Wagnera, Straussa, Puccinija, Donizettija, Gounoda i Bellinija. Uzbudljiva i svečana predigra 3. činu opere Lohengrin  Richarda Wagnera započet će večer. Nakon toga, a prije Wagnerove Dalandove arije Mögst du, mein Kind iz Ukletog Holandeza, uslijedit će dvije skladbe Richarda Straussa – serenada Ständchen, koja je postala toliko popularna da je to navodno živciralo samog skladatelja te raskošna uspavanka Wiegenlied. Njemačke skladatelje zamijenit će zatim talijanski – prvo Giacomo Puccini s intermezzom iz 3. čina opere Manon Lescaut te arija Sì. Mi chiamano Mimì iz opere La Bohème, a zatim i duet Caro elisir iz Ljubavnog napitkaGaetana Donizettija. Uslijedit će valcer iz opere FaustCharlesa Gounoda, kao i arija Solimana Sous les pieds d'une femme iz njegove opere Kraljica od Sabe te arija Romea L'amour! L'amour! iz opere Romeo i Julija. Program će zaokružiti opera NormaVincenza Bellinija, točnije uvertira i arija Casta diva, koja, iako iznimno teška, slovi za jednu od najljepših arija ikad skladanih, a do danas je publika diljem svijeta pamti po briljantnoj interpretaciji Marije Callas koja ju je voljela izvoditi za posebno važne prigode.

 

Ulaznice za ovu iznimnu opera gala večer i završnicu 72. Igara, dostupne su internetski preko mrežnih stranica festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbe dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

 

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

0 Komentara:

Komentiraj članak