ONA SE KRIJE IZA BRENDA 'SARTESS TORBICE': Upoznajte Snježanu Sirovicu

Tridesetdvogodišnja Snježana Sirovica iz Samobora krije se iza brenda Sartess torbice koji je originalan i prepoznatljiv po svom dizajnu. Na Učilištu Profokus završila je smjer Modni dizajn, a od jeseni kreće na kostimografiju. Ljubav prema modi pokazivala je oduvijek pa je s ljubavlju šivala i stvarala. Ističe kako voli biti okružena šarenim tkaninama, lijepom odjećom i torbicama. O šarenilu torbica, svevremenskoj torbici, pronalasku inspiracije i torbi kao kraljici svih odjevnih kombinacija otkrila nam je u intervjuu.
Sartess torbice su dobile ime po...? 

Sartess je riječ koja u sebi sadrži moje inicijale i riječ "Art", što znači umjetnost. Davno sam ju osmislila zajedno sa prijateljima, pa mi je ostala jako draga.

Šarenilo je dio prepoznatljivosti  torbi koje vi radite, koja je boja trendi ovog ljeta?

Volim šareno,  boje i  spojeve koji su na prvu nespojivi. Torbica je nešto što prvo zamijetim na osobi i ona bi trebala upotpuniti i podignuti svaku odjevnu kombinaciju. Žene vole odjeću tamnih nijansi, upravo da ju mogu obogatiti sa izraženijim nakitom i torbama, a da se osjećaju ugodno i nenametljivo i to mi je razumljivo. Ljeti se svi lakše odlučujemo na smjelije i šarenije kombinacije, pa su razigrane torbe u što je moguće više boja, vrlo tražene i rado se nose. Sartess ljeto je sažeto u tri boje: bijelu, plavu i crvenu. Na njima se temelji ljetna (morska) kolekcija i te boje najviše volim, što na odjeći, što u prostoru gdje boravim.

Svaka vaša torbica ima svoju priču, koja vam je najdraža priča?

Moje stvaranje je često vezano uz putovanja. Putovanja potiču inspiraciju za nove radove. Običaji, boje, kulture, navike, potrebe... Volim priču iz prekrasnog Istanbula koji me potpuno osvojio svojim šarenilom i ljepotom. Tamo sam naišla na ulicu prepunu potrepština za šivanje, od konaca, gumba, trakica, zatvarača...I vratila se doma sa prekrasnim gumbima koji su se savršeno uklopili na torbice. Tako mi je cijelo proljeće bilo u znaku tog fascinantnog grada.

Koji vam je oblik torbi najjednostavnije  izraditi i koji je trenutno najtrendi?
 
Najjednostavnija za izradu je klasična pismo torba, oko koje nema puno posla a uvijek je trendi i idealna za dnevne i večernje prilike. Zamišljena je tako da se u dnevnoj verziji nosi preko ramena, a za večernju se lanac može skinuti, pa se može nositi elegantno ispod ruke.

Kako izgleda po vašem mišljenju svevremenska torbica?

Kada uzmemo kvalitetan materijal u kvalitetne ruke, možemo složiti torbicu za sva vremena. Jednostavan kroj ravnih linija u komplementarnim bojama i u rukama je torbica za cijeli život.

Motivi koji se nalaze na torbi, a u modi su ovo ljeto su...

Tokom godina, na torbicama su se izmjenjivali razni motivi. Od životinjskih uzoraka, likova iz crtića, slova, točkica i prugica do Pop Arta. Ovo ljeto torbice su prugaste i točkaste, sa ponekim sidrom i kormilom, kako to ljetu i priliči. Mace su uvijek zgodan motiv, a ovog ljeta me posebno razveselio motiv plavih plamenaca na rozoj pozadini i tu torbicu nosim i obožavam.

Vaše torbe su prikladne za kakve izlaske?

Radim nekoliko modela torbica i gotovo uvijek su torbice male, ali dovoljno velike da u njih stane sve potrebno za izlazak na koncert ili u kafić sa društvom.

Osobama kojih karakternih odrednica su namijenjene sartess torbice?

Moje torbice nose osobe raznih karaktera i stilova. Djelomično zato jer i ja volim razne stilove odijevanja. Od military stila i hlača s džepovima do romantične haljine na cvjetove. A takve su i torbice, od slatkih cvjetnih i točkastih do punk kombinacije tartana sa krznom i zakovicama.

Jeste li oduvijek htjeli dizajnirati torbe i gdje pronalazite inspiraciju?

Krenula sam sa torbicama jer sam često kupovala upravo torbice. Onda sam shvatila da  za svaki izlazak mogu sašiti drugačiju torbicu i tako je krenulo sa torbicama. Inspiracija je zaista posvuda. Kako sam već navela, uvijek promatram ljude i situacije oko sebe. Prirodu, kamenčiće, građevine, šarene talijanske kućice... i svjetionike. Oni su predivni.

Torba je pravi modni pečat svakoj odjevnoj kombinaciji ukoliko je....

Pečat je nešto što stavljamo na kraju, tako je i torba onaj završni detalj kojim zakružujemo naš odjevni odabir. Kada na kraju nešto fali i odaberemo torbu koja se savršeno uklopi u cijelu modnu priču odgovarajućom veličinom i bojom, onda je to pravi modni pečat.

Jelena Hendić

0 Komentara:

Komentiraj članak