ON JE ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ Evo koje četiri bolesti pas može nanjušiti

ON JE ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ Evo koje četiri bolesti pas može nanjušiti

Rađena su brojna istraživanja u kojima je dokazano da psi mogu namirisati bolesti kod ljudi. Donosimo vam listu onih bolesti kod kojih gotovo nikada ne griješe.
MALARIJA – Znanstvenici su dokazali da je psu dovoljno pomirisati nečije čarape kako bi znao ima li on malariju. Nakon samo nekoliko mjeseci treninga, labradori i retriveri iz mase djece mogli su izdvojiti onu bolesnu.

RAK PROSTATE – Još 2015. godine jedno talijansko istraživanje pokazalo je da ako trenirate psa da osjeti određenu kemikaliju, on može predvidjeti rak prostate. Naime, za vrijeme tog eksperimenta dresirana su dva njemačka ovčara kako bi nanjušili tu kemikaliju, a kada su ih doveli u prostoriju sa zdravim i oboljelim ispitanicima, psi su bili u pravu u 90 posto slučajeva.

DIJABETES – Psi su se pokazali kao sjajni detektori niskog ili visokog šećera u krvi svojih vlasnika i to samo na temelju njušenja daha ili znoja vlasnika. Životinje mogu ustanoviti poremećaj prije nego ih prikažu klinički testovi te mogu vlasnike upozoriti ako osjete da s njihovim šećerom nešto nije u redu.

PARKINSONOVA BOLEST – Istraživanje u Manchesteru pokazalo je da psi mogu predosjetiti Parkinsonovu bolest, i to čak godinama unaprijed, prije nego što se pokažu bilo kakvi simptomi. Pse su počeli trenirati za ovo nakon što je jedna žena nevjerojatnog njuha otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža, i to šest godina prije nego mu je dijagnosticiran Parkinson, piše Index.

0 Komentara:

Komentiraj članak