Oldtimeri u Zagrebu za vikend

Oldtimeri u Zagrebu za vikend

Sajam starih automobila i pratećih aktivnost, "Oldtimer sajam Zagreb 11", održat će se na Jakuševcu u subotu i nedjelju, 14. i 15. svibnja, a posjetitelji će moći razgledati oko 300 starih automobila od kojih je najstariji iz 1899. godine te se upoznati s restauratorskim radionicama.
Pokroviteljica Sajma je predsjednica Vlade Jadranka Kosor te više resornih ministarstava kao i Hrvatski auto klub (HAK) i Obrtnička komora Zagreb, rekao je art direktor sajma Hanibal Salvaro na današnjoj konferenciji za novinare, najavljujući Sajam koji će se tijekom vikenda održati na Sajmu rabljenih automobila na Jakuševcu.

Naglasio je da će to biti "muzej na otvorenom", istaknuvši da da će ovaj sajam biti međunarodnog karaktera i da će na njemu nastupiti gosti iz Francuske, Nizozemske, Slovenije Srbije i Crne gore.

Poseban ocjenjivački sud dodjeljivat će priznanja, neovisno o starosti vozila, ocjenjujući dizajn i uščuvanost vozila, napomenuo je.

Ovaj sajam pokazuje sklonost prema dizajnu i očuvanju kluturne i tehničke baštine, a slični sajmovi održavaju se svugdje po svijetu, napomenuo je Salvaro.

Računa se da u Hrvatskoj ima oko 10 tisuća oldtimera od kojih je oko 5 tisuća organizirano u klubove. Osim najstarijeg francuskog modela Marot Gordon iz 1899. s drvenim kotačima, koji je još u voznom stanju, Salvaro je istaknuo da će na sajmu biti više modela iz razdoblja prije Prvog svjetskog rata i između dva rata.

Posebice je predstavio BMW-ov model Iseta iz 1958. koji je projektirao slavni njemački konstruktor zrakoplova Willy Messerschmitt za potrebe invalida iz Drugog svjetskog rata, a čija su vrata na prednjem dijelu vozila.

Predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza Antun Presečki naglasio je da slični sajmovi u svijetu okupljaju velik broj vozača, vlasnika takvih vozila i posjetitelja.

Podsjetio je da su oldtimer vozila obuhvaćena i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama pa se za njih plaća daleko manja cestarina kao i premije za osiguranje kod osiguravajućih kuća.

Oldtimer vozila se rijetko voze ili gotovo ne voze osim na susretima, dodao je i pozvao građane na Sajam oldtimera.0 Komentara:

Komentiraj članak